Nieuws

Batterijloze gsm haalt stroom uit licht en radiosignalen

De batterij is de achillespees van een smartphone. Wil je enkel kunnen telefoneren, dan kan je in de toekomst opladers en powerbank in de vuilbak werpen.

Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben een gsm ontworpen zonder batterij. Het prototype haalt zijn energie uit radiosignalen en licht. De technologie staat wel nog maar in zijn kinderschoentjes, want er zijn nog een heleboel hindernissen die de zuinige telefoon moet overbruggen.

Energiezuinig telefoneren

Telefoneren kost normaal gezien een pak energie. Eerst moeten analoge geluidssignalen worden omgezet in een digitaal signaal, die vervolgens via een mobiel netwerk naar een ander apparaat worden verzonden. Het biologische proces van deze zuinige gsm levert louter een paar microwatt op, dus de wetenschappers moesten een alternatieve methode verzinnen.

Om energie te besparen pakt deze telefoon het anders aan. De trillingen die de microfoon oppikt worden als analoog radiosignaal meteen doorgestuurd naar het basisstation. Dat betekent dat dit prototype geen verbinding kan maken met mobiele netwerken. Volgens de onderzoekers is in de toekomst compatibiliteit met de bestaande mobiele netwerken en thuisrouters mogelijk.

Beperkingen

Dit is niet het enige nadeel van deze minitelefoon. Zo moet een basisstation, waar het apparaat zijn stroom uithaalt, op een afstand van zo’n vijftien meter staan. Daarnaast moet je tijdens het bellen op een knop drukken, om te wisselen tussen ‘zenden’ en ‘ontvangen’. Gesprekken zijn bovendien niet beveiligd omdat gebruik wordt gemaakt van analoge signalen.

Bij dit prototype werd een koppeling met Skype gemaakt om te telefoneren. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de verdere toepassingen zijn van een batterijloze telefoon. De Amerikaanse wetenschappers willen alvast onderzoeken hoe versleuteling kan worden toegepast en de afstand met een basisstation verlengen. Een zuinig e-inkscherm behoort ook tot de plannen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business