Nieuws

Seagate onthult ’s werelds grootste SSD

Op zoek naar een snelle opslag die 60 TB kan herbergen? Seagate heeft een SSD klaar die aan je eisen voldoet.

Seagate heeft tijdens het Flash Memory Summit zijn nieuwste SSD onthuld. De opslag heeft een capaciteit van 60 TB, waardoor Seagates schijf de grootste ter wereld is. De lanceringsdatum en prijs van de SSD zijn jammer genoeg nog niet bekend, al beweert Seagate dat zijn schijf de laagste kost per gigabyte per flash biedt.

Concurrentie

Vorig jaar kondigde Samsung tijdens het summit de grootste SSD ter wereld aan, welke een capaciteit van 15,36 TB had. Seagate gaat op dat vlak een grote sprong vooruit, al kan je beide schijven niet rechtstreeks met elkaar vergelijken. De component van Samsung heeft immers de klassieke 2,5-inchvormfactor van SSD’s. Het product van Seagate is daarentegen 3,5 inch groot.

Door de verschillende vormfactors is het moeilijk te zeggen welke schijf de grootste densiteit heeft. Seagate is er alvast van overtuigd dat hij een SSD met de grootste densiteit heeft gebouwd, maar dat lijkt mathematisch niet te kloppen wanneer je rekening houdt met de grootte van de SSD. Waarschijnlijk houdt het bedrijf rekening met het aantal geheugenchips die in de schijf zijn gepropt.

Seagate stoot niet alleen Samsung van de troon, maar ook Viking Technology. Dat bedrijf kondigde eerder deze week een SSD van 50 TB aan. Ook deze schijf is 3,5 inch groot en heeft nog geen gekende vraagprijs.

Geheugenchips

Seagate maakt in zijn SSD gebruik van de nieuwste NAND flash van Micron. Welke chip dat juist is, geven de bedrijven niet prijs. Aangezien Seagate erin slaagt erg veel opslagruimte een relatief kleine behuizing te stockeren, gebruikt de firma waarschijnlijk de 3D NAND van Micron.

Micron heeft verschillende geheugenchips die van deze technologie gebruik maken, welke variëren van 256 Gb tot 6 Tb. Wanneer we ervan uitgaan dat Seagate de 1 Tb-variant gebruikt – de grootste capaciteit van Micron die al in massaproductie is – bevat de SSD 480 discrete geheugenchips. Wanneer de wet van Moore toepassen op NAND lijkt deze nog springlevend te zijn. Uiteraard kan het eveneens zijn dat Seagate al vroegtijdig zijn handen heeft kunnen leggen op samples van 3 of 6 Tb.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business