Nieuws

Windows Store biedt tientallen illegale streaming-apps aan

Wie films en series illegaal wil downloaden, hoeft zich niet op dubieuze websites te begeven. Zoeken in de Windows Store gaat evengoed.

Update 24/08 10:11: statement van Microsoft toegevoegd

Apps die je toegang geven tot illegale content zijn zonder problemen in de Windows Store te downloaden. Dat ontdekte website TorrentFreak. Het is verrassend hoeveel van dergelijke apps in de appwinkel beschikbaar staan, en het wijst erop dat het toelatingsproces voor apps in de Windows Store niet waterdicht is.

Open en bloot

Opvallend is dat de piraterij openlijk wordt geëtaleerd. De apps steken hun bedoelingen niet onder stoelen of banken, met namen als “Free Movies Online 2020”, “FreeFlix HQ” of “SnagMovies Viewster”. Mocht je nog twijfelen of het misschien over video’s gaat die niet onder copyright vallen, dan maken de bijhorende screenshots vlug duidelijk dat het illegaal beschikbare content betreft. Sommige programma’s zijn zelfs crossmediaal te gebruiken op pc, mobiel en Xbox. Het gaat niet alleen over film, TorrentFreak vond ook een signifcant aantal illegale muziek-apps.

De apps zijn niet echt verborgen. Als je naar de meest gedownloadde apps in de categorie ‘Entertainment’ gaat kijken, vind je ze vrij snel terug wanneer je naar beneden scrollt in het overzicht. Bovendien maken sommigen van hen ook doodleuk gebruik van Microsofts eigen advertentieplatform om geld te verdienen. Het bedrijf heeft in het verleden al gepoogd om illegale content en gerelateerde programma’s uit zijn appwinkel te wieden, pogingen die vooral geconcentreerd waren op games.

Onderzoek volgt

Ondertussen heeft Microsoft gereageerd op het nieuws. In een mail aan TechPulse laat het bedrijf het volgende weten: “We nemen meldingen over inbreuk op intellectueel eigendom en ongepaste content in onze Store serieus en ook deze keer zullen we deze recente melding grondig onderzoeken. Om onze klanten kwaliteitsvolle content te bieden waarop ze kunnen vertrouwen, werken we voortdurend samen met onze developers om ervoor te zorgen dat alle software voldoet aan onze Application Developer Agreement en Store Policies.

Wanneer eigenaars van intellectueel eigendom een app vinden in onze Store waarvan ze vinden dat die hun eigendomsrecht schaadt, dan kunnen ze een klacht indienen via Microsofts Trademark and Copyright Protection-pagina. Daarnaast sporen we onze klanten aan om problemen in de Windows Store altijd te melden. In de meeste gevallen kunnen ze dat doen via de ‘Dit product rapporteren’-link binnen de Store.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business