Nieuws

Stuur je phishingmails naar het Centrum voor Cybersecurity

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity vraagt om verdachte e-mails door te sturen zodat het die kan onderzoeken en eventueel maatregelen treffen.

Wie verdachte e-mails in zijn mailbox ontvangt, kan die voortaan doorsturen naar het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid. Die analyseert de mails en zal maatregelen nemen om mensen ertegen te beschermen.

Eerder deze zomer maakte het CCB reeds bekend dat het werkte aan een online platform waar burgers melding kunnen maken van phishingmails, en dat is er nu. Wie een verontrustend mailtje ontvangt, kan dat doorsturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens verwijderen.

“De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem,” vertelt Miguel de Bruycker, directeur van CCB, aan Belga. “Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers. Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.”

Uit cijfers van Eurostat van 2015 blijkt dat 9 procent van de Belgische internetgebruikers al eens geld heeft verloren door internetfraude. Daarmee scoren we in ons land een stuk slechter dan het Europese gemiddelde van 2 procent. Bovendien zou één op vijf mensen nog altijd niet hebben afgeleerd van op links in phishingmails te klikken.

Er is dus nog wat bewustwording nodig. CCB lanceert deze maand daarom een grote campagne om internetgebruikers te leren hoe ze verdachte berichten kunnen herkennen. Via pamfletten, spots en op sociale media zullen mensen gesensibiliseerd worden, terwijl bedrijven gratis materiaal kunnen krijgen om medewerkers, klanten en professionele contacten te wapenen.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business