Nieuws

Maak een virtuele ruimtewandeling in 360°

Wou jij als kind ook astronaut worden? Dankzij een 360-gradenfilmpje van het Russische ruimteagentschap hoef je voortaan niet meer uit je luie zetel te stappen om een ruimtereisje te maken.

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos maakte een 360-filmpje tijdens een ruimtewandeling op het International Space Station (ISS). Zet je virtual reality-bril op en waan je even een astronaut.

[related_article id=”216947″]

Het filmpje werd gemaakt in samenwerking met Russische nieuwsdienst RT. In de video treden we in de voetsporen van Sergey Ryazansky en Fyodor Yurchikhin terwijl ze het ruimtestation herstellen en drie nanosatellieten de ruimte insturen. Hun klusje duurde een kleine acht uur en vond plaats in augustus.

Hieronder kan je de beelden bekijken. Een virtual reality-headset, zoals de Samsung Gear 2 of HTC Vive, is daarbij niet nodig. Via de module op YouTube kan je ook met de pijltjes om je heen kijken. Als je een smartphone hebt, beweeg je toestel dan rondom je en aanschouw het ruimtespel.

Robotarm herstellen

Een virtuele ruimtereis is niet het enige nieuwtje in astronautenland. Twee Amerikaanse ruimtevaarders, Randy Bresnik en Mark Vande Hei, zijn gisteren omstreeks 14:05 het International Space Station (ISS) buitengezweefd om een robotarm te herstellen, zo heeft NASA meegedeeld. Het klusje duurde bijna zeven uur en kon je live op hun website volgen. Vande Hei zette zijn allereerste stapjes in de ruimte, Bresnik is toe aan zijn derde keer. Naast deze twee Amerikanen verblijven ook landgenoot Joseph Acaba, de Italiaan Paolo Nespoli en de Rus Alexander Misoerkin in het internationale ruimtestation.

De robotarm speelt een cruciale rol bij het aankoppelen van ruimtevaartuigen voor de bevoorrading. Na zestien jaar begint mechanische ‘hand’ te verslijten en was dus toe aan een opknapbeurt. Volgens NASA was de operatie een succes. Het is de 203ste ruimtewandeling in de geschiedenis van het ISS, en deze maand staan er nog twee wandelingen op het programma. Op 10 oktober is het opnieuw de beurt aan Bresnik en Vande Hei, op 18 oktober mag Acaba mee met Bresnik.

De liveshow gemist? Hier kan je de beelden herbekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business