Nieuws

Rivalen Intel en AMD ontwikkelen samen laptopchip

Beide chipbakkers sluiten een monsterverbond om met Nvidia te concurreren. Het doel is om een ultrabook te ontwikkelen die in staat is om high-end games te draaien.

Chipontwikkelaars Intel en AMD werken samen aan een laptopchip. Dat berichtte eerst een bron aan zakenkrant The Wall Street Journal, nadien heeft Intel het nieuws bevestigd. Terwijl het blauwe en rode kamp geduchte concurrenten zijn, willen ze met een samenwerking Nvidia het vuur aan de schenen leggen.

Ruimte-efficiëntie

De nieuwe achtste generatie Core H-series processoren moeten uitgerust worden met high-end GPU’s en bijbehorend RAM. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om op ultradunne laptops te gamen of komt er meer ruimte vrij voor andere onderdelen. De chip zou een CPU van Intel bevatten en een GPU van AMD.

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. In mei dook een licentie op van Intel op AMD’s Radeon graphics. In juni lekte er ook een engineering sample op van een Kaby Lake-CPU met de GPU van AMD erop.

Brugje tussen GPU en CPU

Intel wil het GDDR5-videogeheugen door HBM2 vervangen zodat moederborden een pak kleiner worden. Daarnaast moet een Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) ervoor zorgen dat de GPU met de CPU wordt verbonden en eenvoudig informatie onderling kunnen uitwisselen. Zo kan het bedrijf modulaire chips ontwikkelen, zodat de onderdelen niet op hetzelfde procedé gebakken hoeven te zijn. Dankzij het HMB2-geheugen en deze interconnect bridge moet er meer ruimte zijn voor koeling en batterijcapaciteit. De processor zal verder een semi-custom grafische chip van AMD aan boord hebben.

Een samenwerking zou beide bedrijven goed uitkomen: AMD hinkt achterop in de markt voor GPU’s en Intel concurreert met Nvidia op de markt voor AI-hardware. In het eerste kwartaal van 2018 mogen we deze Core H-processor al op de markt verwachten aangezien meerdere laptopfabrikanten al interesse hebben getoond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business