Zonder toestemming installeerde HP een tool op computers, waarbij je gegevens naar het bedrijf worden verstuurd. Sindsdien hebben veel gebruikers last van een tragere pc.

Advertentie

Vele fabrikanten stoppen hun laptops en computers vol met bloatware. Dit zijn voorgeïnstalleerde programma’s op je computer waar je niet om gevraagd hebt en die voor de gebruiker weinig meerwaarde bieden. In het ergste geval schenden ze je privacy en drinken ze van het werkgeheugen van je systeem. Dat is onder meer het geval met de HP Touchpoint Analysis Client, die onlangs bij gebruikers van HP-computers op hun schijf is verschenen.

Het zou gaan om een soort analysetool die dagelijks verbindt met HP om bestanden te versturen. Zonder toestemming worden je gegevens verstuurd naar het concern. Het programma wordt als veilig gezien door de meeste virusscanners, maar de tool zou je processor wel zwaar belasten. Vele gebruikers meldden dat hun computer sinds enkele weken trager werkt.

[related_article id=”220635″]

Wat de exacte functie is van deze analysetool, is niet geheel duidelijk. Mogelijk is het een manier om op afstand overzicht te houden over DaaS-apparaten (Desktop-on-a-service), oftewel ‘computers in de cloud’. Ironisch genoeg vermeldt het concern wel op zijn website dat het bedrijf zijn eigen DaaS-dienst wil stopzetten.

Zo verwijder je het

Hoe de software op HP-systemen is terechtgekomen, is niet duidelijk. De tool werd voor het eerst opgemerkt in het midden van november. Mogelijk is die in systemen binnengedrongen via Windows Update of via de eigen updatetool HP Support Assistant. Gelukkig is de software niet hardnekkig en kan die eenvoudig verwijderd worden.

Heb je zelf een computer van HP, dan is de kans groot dat de HP Touchpoint Analysis Client ook op jouw systeem geïnstalleerd is. Wij tonen je hoe je het elimineert. Druk de toetsencombinatie ‘Windows+R’ in, typ ‘services.msc’ en druk op Enter. Kijk hier of de tool in de lijst staat. Is dat het geval, druk dan met je rechtermuisknop op het proces en kies ‘Stoppen’. Daarna kan je in het configuratiescherm het programma verwijderen.

Advertentie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here