Nieuws

Vlaamse woningen krijgen allemaal een digitaal paspoort

Vanaf volgend jaar krijgt iedere woning in Vlaanderen een Woningpas. Dat digitaal paspoort bevat alle data en attesten van je huis waarover de overheid beschikt.

De Vlaamse regering wil een Woningpas invoeren voor alle huizen in Vlaanderen. Zo weet De Tijd. Dat digitaal paspoort bestaat uit alle informatie die de overheid heeft over jouw huis. In eerste instantie kunnen alleen eigenaars en bevoegde instanties de Woningpas raadplegen. Later wordt deze informatie eveneens zichtbaar gemaakt voor kopers, huurders, energiedeskundigen, enzovoort.

Woningpas

De Woningpas maakt het eenvoudiger voor eigenaars om een woning te bouwen, verbouwen, kopen, of verkopen. Daar komt momenteel immers een grote hoeveelheid administratie bij aan te pas. Je hebt stedenbouwkundige uittreksels, bodemattesten, energieprestatiecertificaten en andere informatie nodig. De Woningpas maakt een einde aan deze papierwinkel.

“De Woningpas geeft met één klik een volledig overzicht van de huidige toestand van de woning. Je zal in de toekomst dus geen afzonderlijke attesten meer moeten bezorgen aan de overheid, noch aanvragen,” aldus Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

De bedoeling is om de Woningpas in het voorjaar van 2018 te starten.

EPC

Het energieprestatiecertificaat (EPC) dat zich eveneens in de Woningpas zal bevinden, krijgt binnenkort een opfrisbeurt. Tegen 2019 zal het EPC meer informatie bevatten. Nu staan op het document de score en algemene aanbevelingen.

Over een dik jaar lanceert de overheid een energielabel zoals bij elektro-apparaten. A staat voor een energiezuinige woning, terwijl F een onvoldoende is. Bovendien krijg je specifieke tips om het label van je huis te verbeteren. Hierbij krijg je een schatting van de kosten en wordt vermeld welk energielabel je door de aanpassing zal bereiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business