Zowel het vaste internet als het mobiele netwerk heeft wereldwijd een boost van 30 procent gekregen in 2017. Ook in België gaat de snelheid vooruit.

Het globale internet heeft zijn plafond nog niet bereikt. De internetsnelheid wereldwijd steeg met meer dan 30 procent het afgelopen jaar, zo maakt Ookla bekend. Het bedrijf biedt een van de meest gebruikte tools aan om internetsnelheid te meten, en stelt sinds dit jaar ook cijfers beschikbaar over de data die het verzamelt.

Mobiel

De gemiddelde mobiele downloadsnelheid staat in 2017 op 20,28 mbps, de uploadsnelheid ligt op 8,65 mbps. Op het vlak van downloadverkeer gaat de wereld er met 30,1 procent vooruit.

In de top drie van landen met het snelste mobiele internet staan drie Europese staten: Noorwegen, Nederland en Ijsland, in die volgorde. Hun internetverkeer ligt merkelijk hoger dan het gemiddelde. In Noorwegen kan je genieten van een downloadsnelheid van 62,66 mbps. In Nederland en IJsland is dat respectievelijk 53,01 mbps en 52,78 mbps. België komt in de lijst op plaats 12 terecht. Bij ons ligt de downloadsnelheid op 41,6 mbps, wat nog altijd een pak hoger is dan het wereldwijde gemiddelde. Begin 2017 lag de mobiele downloadsnelheid bij ons nog op 29,5 mbps, we volgen hier dus de wereldwijde trend.

Vast

Het vaste internet is traditioneel sneller dan het mobiele netwerk. Wereldwijd ligt de gemiddelde downloadsnelheid op 40,11 Mbps, de uploadsnelheid op 19,96 mbps. In vergelijking met 2016 is dat een verbetering met 31,6 procent.

 

Opnieuw is het duidelijk dat het gemiddelde sterk uiteenlopende waarden verbergt. Het land dat op nummer 1 staat, Singapore, heeft de beschikking over een downloadsnelheid die 153,85 mbps haalt. IJsland staat op plaats twee met 147,51 mbps, en de top drie wordt afgesloten door Hong Kong (133,94 mbps). Het Belgische vaste internet presteert minder goed dan het mobiele netwerk, we komen op plaats 25 terecht met 54,26 mbps. Onze noorderburen halen nog net de top 10 met 81,46 mbps. Kijken we naar de evolutie van ons vaste internet, dan is de versnelling minder uitgesproken in vergelijking met het mobiele internet. Onze vaste internetsnelheid lag begin 2017 op 44,99 mbps.

Er staan enkele opvallende landen in de top van de lijst. Niet veel mensen zouden waarschijnlijk raden dat Roemenië (5), Macau (7), of de eilanden Jersey (17)  en Réunion (22) over een eersteklas vast internet beschikken.

Vertraging

Niet iedereen deelt in de wereldwijde vooruitgang van de internetsnelheid. Ookla tekent ook verschillende landen op waar het internet trager werd. Na de vernietigende passage van orkaan Maria is het niet verrassend dat Puerto Rico dit lijstje aanvoert. Door grote schade aan zijn infrastructuur is het mobiele internet er 40 procent op achteruit gegaan. Ook in Oezbekistan, Ivoorkust, Brunei en Thailand werd een inkrimping van meer dan 20 procent gemeten op het mobiele netwerk. Bij het vaste netwerk was het Algerije dat het meeste moest inboeten. De downloadsnelheid vertraagde met 23,9 procent tot een gemiddelde van 3,76 mbps.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here