Nieuws

Foto’s verklappen welke smartphone je gebruikt

Kleine afwijkingen in smartphonebeelden zorgen ervoor dat onderzoekers kunnen achterhalen welk toestel je gebruikt.

Onderzoekers van de University at Buffalo hebben ontdekt dat je kan achterhalen welke smartphone iemand gebruikt aan de hand van de foto’s die je maakt. De onderzoekers gebruiken de ‘photo-response non-uniformity’ (PRNU) om kleine afwijkingen in beelden te vinden. Deze afwijkingen zijn voor een toestel steeds hetzelfde, waardoor ze als het ware een unieke vingerafdruk vormen. Onderzoekers kunnen aan de hand van zo’n vingerafdruk met 99,5 procent zekerheid zeggen welke smartphone je gebruikt.

Imperfecties

PRNU gebeurt door imperfecties in het productieproces van camerasensoren. Deze imperfecties zorgen voor kleine variaties in een sensor, waardoor kleuren een beetje feller of donkerder worden geprojecteerd dan normaal. Deze kleine kleurvariaties creëren een systematische vervorming van een foto die onzichtbaar is voor het menselijke oog.

De onderzoekers gebruiken daarom speciale filters om deze patronen te extraheren. Iedere camera heeft een uniek patroon, dat je kan gebruiken om te achterhalen met welk toestel een foto is gemaakt. Bij een klassieke camera heb je zo’n 50 foto’s nodig alvorens je de unieke vingerafdruk van het toestel hebt. De sensor in een smartphone is echter zo klein dat één foto volstaat.

Authenticatie

De onderzoekers denken dat het identificatieproces in de toekomst als authenticatiemethode gebruikt kan worden. Wanneer je geld wilt afhalen, moet je een foto van een QR-code met je smartphone maken. Aan de hand van de PRNU van de foto in combinatie met de QR-code kan je bank zich ervan verzekeren dat ze geld geven aan de juiste persoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business