Nieuws

Noord-Korea officieel aangeduid als schuldige WannaCry

Het hoge woord is eruit: de VS hebben Noord-Korea officieel aangewezen als het meesterbrein achter ransomware-epidemie WannaCry.

 
Noord-Korea was in voorgaande rapporten al opgedoken als hoofdverdachte achter WannaCry, maar nu heeft ook grootmacht VS zich officieel achter die verklaring geschaard. WannaCry hield in mei van dit jaar lelijk huis. De ongezien grote malware-epidemie wist op enkele dagen tijd meer dan 200.000 slachtoffers te maken door computers te besmetten met ransomware WannaCry.
 
De Amerikaanse overheid nam zijn officiële standpunt in via Thomas Bossert, een veiligheidsadviseur van president Trump. Hij publiceerde gisteren een opiniestuk in de Wall Street Journal met een duidelijke titel: “Het is officieel: Noord-Korea zit achter WannaCry.” Hij stelt dat na grondig onderzoek de Amerikaanse overheid niet anders kan dan de ransomware-aanval toe te schrijven aan Noord-Korea. “De aanval was wijdverspreid en kostte miljarden, en Noord-Korea is er rechtstreeks verantwoordelijk voor,” schrijft Bossert.
 
Volgens Reuters zou vandaag nog een officieel communiqué volgen van de regering Trump om het standpunt kracht bij te zetten. Daarbij zou men het hackerscollectief gekend onder de naam Lazarus Group aanduiden als de bron van de WannaCry-aanval. De Lazarus Group is een Noord-Koreaanse hackersgroep die opereert onder orders van de dictatuur. De organisatie wordt ook gezien als de schuldige achter de grote Sony-hack van 2014. Tot nu toe heeft Noord-Korea betrokkenheid bij WannaCry altijd ontkend. Het land heeft nog niet gereageerd op deze nieuwe ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business