Nieuws

Microsoft rolt noodpatch uit voor lek in Intel- AMD- en ARM-processors

Microsoft rolt een noodpatch uit voor alle ondersteunde Windows-versies die het recent ontdekte beveiligingslek in verschillende processoren deels verhelpt.

Microsoft rolt een ongewone update uit voor alle ondersteunde versies van Windows. De patch maakt deel uit van de updates die nodig zijn om computers te beschermen tegen het recent ontdekte lek in processors van Intel, AMD en ARM.

De patch is ongewoon omdat Microsoft zijn beveiligingsupdates sinds jaar en dag beschikbaar maakt op elke tweede dinsdag van de maand, de zogenaamde Patch Tuesday. Dat Microsoft niet langer wacht om de update beschikbaar te maken nu de kwetsbaarheid werd onthuld, duidt op het belang ervan en de potentiële impact die het lek kan hebben op de veiligheid van je systeem.

De update wordt automatisch uitgerold naar alle Windows 10-systemen. Ook Windows 7- en Windows 8-gebruikers krijgen onmiddellijk toegang tot de patch, maar moeten deze manueel opvragen en installeren. Deze oudere besturingssystemen worden pas volgende week automatisch geüpdatet, terwijl dat voor Windows 10 nu reeds het geval is.

Microsoft is snel met het uitrollen van een patch, maar een update voor je besturingssysteem alleen is niet voldoende. Ook de firmware van je processor heeft een update nodig om helemaal beschermd te zijn. Ten slotte zullen ook sommige antivirusleveranciers hun software moeten aanpassen om compatibel te zijn met de nieuwe patches, aangezien de aanpassingen zich situeren op kernelniveau.

Windows is niet het enige besturingssysteem dat gevoelig is voor het lek. Ook macOS en Linux zijn kwetsbaar. In de Linux-wereld werden in de afgelopen maand al verschillende patches uitgerold.

Eerder raakte ook al bekend dat de updates een impact hebben op de prestaties van je systeem, al nuanceert Intel dat het afhankelijk is van de workload en voor de gemiddelde gebruiker nauwelijks merkbaar zal zijn.


Lees meer over dit verhaal:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business