Nieuws

Niet alleen Intel-chips zijn kwetsbaar voor nieuw processorlek

Het probleem treft volgens Intel ook processors van andere fabrikanten, zowel op Windows, macOS als Linux. Dat een patch kan leiden tot een tragere pc, ontkent het bedrijf niet.

Intel reageert op eerdere berichtgeving dat zijn chips een lek bevatten waarvoor de patch bovendien computers zou vertragen. Het probleem situeert zich op kernelniveau en is volgens de processorfabrikant niet uniek aan zijn chips.

“Recente berichten dat deze exploits worden veroorzaakt door een ‘bug’ of een ‘fout’ en dat ze uniek zijn voor Intel-producten, zijn niet correct. Op basis van de analyse op dit moment zijn verschillende types computers – met processors en besturingssystemen van verschillende leveranciers ) kwetsbaar voor deze exploits”, klinkt het in een schriftelijke reactie.

Intel zegt dat het nauw samenwerkt met AMD en ARM om een gemeenschappelijke aanpak voor het probleem te ontwikkelen. AMD-ingenieur Tom Lendacky had eerder nochtans gezegd dat “AMD-processors niet gevoelig zijn voor dit soort aanvallen”.

Intel was naar eigen zeggen van plan was om samen met andere fabrikanten volgende week de kwetsbaarheid publiek te maken, wanneer meer software- en firmware-updates beschikbaar zullen zijn, maar komt nu al met een reactie vanwege de “foutieve berichtgeving”.

De chipbouwer raadt eindgebruikers aan om beschikbare updates voor Windows, macOS of Linux zo snel mogelijk te installeren, net als firmware-updates van de processorfabrikanten. Dat die updates mogelijk je systeem kunnen vertragen, ontkent het bedrijf niet, al nuanceert het wel. “Enige invloed op prestaties is afhankelijk van de workload en zal voor de gemiddelde gebruiker niet significant zijn, en bovendien op termijn verder worden beperkt”, klinkt het in de reactie van Intel.


Lees meer over dit verhaal:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business