Nieuws

Verander elke Asus-router in een mesh-router

De nieuwe AiMesh-software van Asus laat toe om bestaande routers mesh-functionaliteit te geven.

Mesh-netwerken zijn de grote hype in routerland. De drempel is evenwel voor velen nog hoog omdat je moet investeren in nieuwe – en voorlopig ook nog dure – hardware. Asus neemt een voorbeeld aan AVM en voorziet zijn bestaande routers van mesh-functionaliteit via een firmware-update.

De software krijgt de naam AiMesh en is reeds als bèta beschikbaar. Voorlopig worden slechts een handvol exemplaren ondersteund. Het gaat meer bepaald om de RT-AC68U, RT-AC1900P, RT-AC86U, RT-AC5300 en ROG Rapture GT-AC5300. In een volgende fase later dit jaar volgen ook nog de RT-AC88U en RT-AC3100.

Om een mesh-netwerk op te zetten, heb je uiteraard meer dan één Asus-router nodig. Je kiest één toestel als ‘hoofdrouter’ en zorgt dat het op de laatste firmware draait. Elke nieuwe router die je als mesh-satelliet wil opnemen in het netwerk, sluit je eerst aan in de buurt van de hoofdrouter en herstel je naar fabrieksinstellingen. De geresette router kan vervolgens via de app van Asus aan het mesh-netwerk worden toegevoegd en op een optimale locatie in huis geplaatst worden.

Het grote verschil met AVM is dat die laatste ook een assortiment aan powerlines en wifi-repeaters heeft die als mesh-satellieten dienst kunnen doen. De kans dat je naast een router ook nog een wifi-repeater in huis hebt, is wellicht groter dan dat je een extra router hebt liggen.

De aankondiging van Asus’ AiMesh-software komt in aanloop naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Wellicht zal het bedrijf daar nog enkele nieuwe producten voorstellen die AiMesh ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business