Nieuws

Seagate lanceert opslagchassis met ruimte voor één petabyte

Seagates nieuwste enclosure voor server-harde schijven biedt ruimte voor één petabyte aan data. Een serverrack gevuld met de toestellen kan tot tien petabyte verwerken.

 
De vraag naar opslag blijft groeien, en dat laat HDD-specialist Seagate zich geen twee keer zeggen. Om tegemoet te komen aan de steeds groter wordende nood voor digitale opslagruimte lanceert Seagate de 5U84: een behuizing en controller voor harde schijven met een ongeziene dichtheid. De 5U84 neemt vijf rack-units in beslag en biedt ruimte aan 84 3,5 inch SAS HDD’s of SSD’s. Eén toestel krijgt zo een maximale capaciteit van één petabyte, terwijl een serverrack gevuld met de dingen tot 10 PB kan bevatten.
 
Bij het nieuwe toestel hoort een nieuw besturingssysteem. Het OS dat de HDD’s aanstuurt, heeft nieuwe functies op vlak van betrouwbaarheid en beschikbaarheid aan boord. Om de data op de schijven te beschermen gebruikt Seagate een eigen variant op RAID-technologie: Advanced Distributed Autonomic Protection Technology of ADAPT. In een klassieke RAID-configuratie met een heleboel schijven wordt data beschermd met behulp van pariteitsbits. Die maken het mogelijk om gegevens te reconstrueren wanneer één (of meerdere) HDD’s er de brui aan geven. Zo’n reconstructieproces duurt lang en is erg intensief, zodat een verzameling HDD’s waarvan er ééntje vervangen moet worden een hele tijd buiten strijd is, en de data dus tijdelijk onbeschikbaar wordt. Het probleem wordt alleen maar groter naarmate de capaciteit van de schijven toeneemt.
 
Seagate claimt dat zijn ADAPT-technologie 95 procent minder impact heeft op HDD-prestaties tijdens zo’n reconstructieproces. Wordt een kapotte schijf vervangen, dan zou dat nauwelijks een voelbare impact hebben op de beschikbaarheid van de rest van de gegevens op het systeem. Seagate verwezenlijkt die verbetering door zowel data als pariteit te verdelen over veel meer schijven. Dat versnelt eventuele reconstructie en verkleint de impact. Seagate noemt zijn toestel dan ook zelfgenezend.
 
De 5U84 enclosure is vanaf vandaag globaal beschikbaar, maar werd al sinds het derde kwartaal van vorig jaar succesvol gebruikt door een handvol partners. Wie enorme hoeveelheden data op een betrouwbare en snel toegankelijke manier wil opslaan, is hier aan het juiste adres. Denk voor praktische toepassingen bijvoorbeeld aan opslag voor videobewaking, waarbij hoge resolutiebeelden veel plaats in beslag nemen en de kwaliteit van de bewaarde data van levensbelang is.
 
https://www.techpulse.be/achtergrond/217307/raid-5-zo-zet-je-6-tb-aan-gegevens-veilig-op-een-2-tb-harde-schijf/
 

5u84businesscloudhardwareopslagseagateserver

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen