Nieuws

Samsung-baas verrassend op vrije voeten na grootschalige corruptie

Lee Jae-yong heeft zijn gevangenistijd succesvol verkort na beroep. De vice-voorzitter van Samsung werd vorig jaar veroordeeld voor verregaande corruptie.

 
Samsungs vice-voorzitter Lee Jae-yong heeft een voordelige gevangenisstraf bedongen nadat hij in beroep ging. Lee zag oorspronkelijk aan tegen vijf jaar in de cel nadat een Zuid-Koreaanse rechtbank hem veroordeelde voor meineed, verduistering van gelden en omkoping. Die straf is nu gehalveerd naar 2,5 jaar tijd en voorwaardelijk geworden. Lee is nu terug op vrije voeten.
 
Het schandaal rond Lee Jae-yong veroorzaakte vorig jaar een ongeziene schokgolf in Zuid-Korea. Jae-yong behoort tot de Zuid-koreaanse familie die Samsung in handen heeft en is de gedoodverfde kandidaat om zijn vader Kun-hee op te volgen als baas van het hele bedrijf. Ontdekkingen over omkooppraktijken tussen het bedrijf en de Zuid-Koreaanse overheid deden Lee jae-yong echter de das om. De impact van de zaak was zo groot dat burgers op straat kwamen om te prosteren tegen de wijdverspreidde corruptie die welig tiert bij bedrijven en overheid. Uiteindelijk zag de toenmalige presidente van het land, Park Geun-hye, zich genoodzaakt om haar ontslag in te dienen.
[related_article id=”172918″] Lee heeft uiteindelijk een jaar van zijn straf uitgezeten. De rechtbank legt Lee nu vier jaar probatie op: als hij in die tussentijd opnieuw iets mispeutert, moet hij de rest van zijn 2,5 jaar gevangenistijd voltooien. Of Lee weer een rol in het bedrijf zal opnemen is niet duidelijk, net zoals zijn toekomst. Vader Lee Kun-hee is in naam nog altijd de leider van het bedrijf, maar kan deze functie door een slechte gezondheid niet uitoefenen.

businessjustitiesamsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen