Nieuws

SpaceX stuurt dit weekend internetsatellieten naar de ruimte

SpaceX stuurt dit weekend opnieuw een raket naar de ruimte. Deze keer bevinden zich prototypes van internetsatellieten aan boord.

Na de succesvolle lancering van de Falcon Heavy, voert SpaceX dit weekend een nieuwe ruimtemissie uit. Een nieuwe raket met aan boord een Spaanse satelliet en twee internetsatellieten van SpaceX zelf, vertrekt zondag naar de ruimte.

Spaanse satelliet

Het hoofddoel van de ruimtemissie is de Spaanse satelliet Paz de ruimte in te sturen. Die satelliet is ontworpen om de aarde te observeren vanuit de ruimte. SpaceX brengt de Paz-satelliet in een lage baan rond de aarde die over de beide polen loopt. De Spaanse regering en enkele commerciële bedrijven zouden de satelliet gebruiken.

Naast de Spaanse Paz-satelliet reizen nog twee prototypes van SpaceX mee richting de ruimte: de internetsatellieten Microsat-2a en Microsat-2b. Het is een eerste stap in de richting van het plan van SpaceX om internet te voorzien op aarde via satellieten.

Internet via satellieten

SpaceX wil met bijna 12.000 satellieten die zich in banen rond de aarde bewegen, een internetverbinding aanbieden door communicatie tussen de satellieten en de aarde mogelijk te maken. Antennes op aarde moeten de satellietsignalen opvangen.

Ongeveer 4.425 satellieten zullen op een hoogte van 1.127 km boven de aarde zweven, terwijl een tweede groep in banen rond de aarde draaien op een hoogte van 322 km. Dat netwerk van satellieten is voortdurend in beweging rond de aarde en maakt internetdekking mogelijk op alle plaatsen op het aardoppervlak.

Problemen

Het is een complex systeem en SpaceX moet nog bepalen hoe het bedrijf duizenden niet-geostationaire satellieten coördineert. De ruimtevloot blijft niet op een vaste plek boven de aarde hangen en de satellieten vliegen voortdurend over verschillende stukken land. Bijkomende technologie is nodig om het internet op aarde te ontvangen en te bepalen met welke satelliet de communicatie het beste verloopt.

SpaceX moet bovendien ook toegang krijgen tot een deel van het radiospectrum, de toelating om op een bepaalde frequentie signalen uit te wisselen tussen de satellieten en de aarde. Het bedrijf heeft al talloze aanvragen ingediend bij de Federal Communications Commission, de organisatie die verantwoordelijk is voor de regelgeving over het commerciële gebruik van radiogolven door satellietbedrijven.

Het is voorlopig nog onduidelijk of de aanvraag wordt goedgekeurd in de toekomst, maar SpaceX hoopt tegen 2019 de eerste operationele satellieten de ruimte in te sturen. OneWeb probeert in datzelfde jaar ook een eerste internetsatelliet in een baan rond de aarde te krijgen.

Geen landing

De lancering vindt plaats komende zondag vanop de Vandenberg Air Force Base in Lompoc, California gedurende de ochtend. Om 9:17 uur lokale tijd (15:17 uur bij ons) stuurt SpaceX de raket naar de ruimte.

Verder liet SpaceX weten dat het geen poging zal ondernemen om de al eerder gebruikte Falcon 9-raket te landen. De reden daarvoor is voorlopig nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business