Nieuws

ZTE en Huawei ontkennen Amerikaanse spionage-beschuldigingen

Amerikaanse veiligheidsofficials beschuldigen ZTE en Huawei publiekelijk van spionage. Beide bedrijven ontkennen de verwijten formeel.

 
Het is al jaren een sporadisch opduikende discussie: overheidsvertegenwoordigers die met de vinger wijzen naar Chinese bedrijven dat ze zouden spioneren voor hun overheid, en de Chinese bedrijven die dat dan staalhard ontkennen. De huidige cyclus werd opgestart nadat Amerikaans senator Richard Burr, hoofd van de Intelligence Committee tijdens een zitting eerder deze week zijn zorgen uitte over de betrouwbaarheid van Huawei en ZTE.

Betrouwbaar

Beide bedrijven ontkennen de aantijgingen. ZTE laat via de Chinese staatskrant Xinhua verstaan dat het “een betrouwbare partner is voor zijn Amerikaanse klanten” en dat het “trots is op de innovatie en veiligheid van onze producten in de Amerikaanse markt”. Het bedrijf stelt in de pers dat het zich strikt houdt aan de Amerikaanse wetgeving.
 
Huawei voert een gelijkaardige verdediging aan: “Huawei wordt vertrouwd door overheden en klanten in 170 landen wereldwijd en stelt geen groter cybersecurity-risico dan enig andere IT-verkoper, aangezien we dezelfde supply chains en productiecapaciteiten delen,” verklaarde het bedrijf in een statement aan  de Amerikaanse nieuwszender CNBC.
 
De laatste maanden is er duidelijk argwaan in de Amerikaanse senaat geslopen tegenover producten van andere grootmachten. De Russische antivirus Kasperksy is sinds eind 2017 officieel verboden binnen de kantoren van overheidsmedewerkers, en er lopen gelijkaardige voorstellen voor toestellen van Huawei en ZTE. Tot nu toe heeft de VS echter nooit sluitend bewijs gevonden om zijn spionagebeschuldigingen hard te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business