Nieuws

Studenten PXL ontwikkelen levensechte Mario Kart

De studenten Toegepaste informatica van Hogeschool PXL voegen samen met het softwarebedrijf Mediaan en Karting Genk een digitale dimensie toe aan karting.

Acht studenten Toegepaste informatica van Hogeschool PXL proberen samen met softwarebedrijf Mediaan en Karting Genk een digitale dimensie toe te voegen aan karting. Een mogelijke toepassing van de technologie is een virtuele coach die in combinatie met een slimme bril de rijstijl van de coureur verbetert.

Virtuele elementen

De studenten van PXL gebruiken een HoloLens om mixed reality elemenen toe te voegen aan het karten. Mixed reality is een vorm van augmented reality die het mogelijk maakt om bovenop de werkelijkheid virtuele elementen toe te voegen die in dit geval een coureur kunnen begeleiden gedurende een race.

“Alhoewel karting al een zeer hoog belevingsgehalte heeft, zouden virtuele elementen dit alleen maar kunnen versterken”, stelt Marketing Manager Lise Moermans van Karting Genk. “Qua toepassingen denk ik bijvoorbeeld aan onze kartopleidingen waar dan de ideale lijn of de rempunten virtueel op het circuit kunnen worden weergegeven.”

Meer informatie

Door software en hardware te combineren, creëert het team van PXL-studenten een persoonlijke assistent die de racepiloot begeleidt op het circuit tijdens het rijden. “Verder worden de karts met elkaar verbonden waardoor informatie van andere deelnemers zichtbaar wordt”, aldus directeur van Mediaan Hasselt Micha Verboeket. Informatie over tegenstanders kan door de HoloLens geprojecteerd worden bovenop de realiteit.

De combinatie van realiteit en virtuele elementen maakt nieuwe vormen van karting mogelijk in de toekomst. “De coureur verdient punten door zijn rijstijl en met nieuwe spelelementen die worden toegevoegd”, stelt Micha Verboeket. Ook de ontwikkeling van een levensechte versie van Mario Kart zou met deze technologie mogelijk zijn, in theorie.

Nieuwe technologieën

Het doel van het project is om de studenten gedurende hun stage onder te dompelen in een professionele omgeving. “Onze laatstejaars informatica bouwen in multidisciplinaire teams over verschillende afstudeerrichtingen heen concrete projecten of prototypes voor bedrijven”, stelt het departementshoofd van PXL Francis Vos. “Ze werken met de laatste nieuwe technologie en maken toepassingen die op korte termijn ons leven drastisch zullen veranderen.”

“We combineren technologieën en hardware zoals Unity, de HoloLens en een GPS-tracker”, stelt lector informatica en teamcoach Wesley Hendrikx. “Toch zijn onze studenten erin geslaagd om op basis daarvan een mooi prototype uit te bouwen.”

Voorlopig werken de PXL-studenten nog samen met het softwarebedrijf Mediaan aan het project. “De bedoeling is om tijdens ons Wereldkampioenschap demonstraties te geven met de HoloLens”, stelt Lise Moermans. Dat kampioenschap karten zal plaatsvinden op 9 september in Genk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business