Nieuws

Google gaat Slack achterna met twee zakelijke chatdiensten

Met ‘Hangouts Chat’ als collaboratietool en ‘Hangouts Meet’ als videoconferentie-software zet Google twee software-oplossingen in de zakelijke markt.

 
Google is een krak in vele dingen, maar in communicatietools slaat het bedrijf vaak de bal mis. Voor Jan met de pet op heeft Google maar liefst drie applicaties die min of meer hetzelfde doen: Google Hangouts, Google Allo en Google Duo. De ene tool focust iets meer op chat en de ander iets meer op video, maar we kunnen ze allemaal onder hetzelfde brouwpotje brengen. Ook Google Plus kon als sociaalmedium nooit potten breken. Opgeven staat niet in het woordenboek van de zoekgigant, en daarom lanceert ze nu twee communicatietools voor de zakelijke gebruiker.
 

Nummer zoveel

Het nieuws komt niet aan als een donderslag bij heldere hemel, want beide diensten verkeren al een jaartje in bètafase. Met Hangouts Chat en Hangouts Meet wil Google pootjebaden in de wereld van bedrijfscommunicatie. Geen eenvoudige zet, want de markt is momenteel verzadigd met platformen als Slack en Microsoft Teams. Ook Facebook heeft een gelijkaardige service, namelijk Facebook Workplace. Ook al sloeg het platform van Zuckerberg niet in als een bom, toch biedt ook het blauwe platform een interessante oplossing voor bedrijfscommunicatie.
[related_article id=”172730″]  

Slack-alternatief

Hebben de tools van Google voldoende spek om over te stappen? Laten we eerst een kijkje nemen in Hangouts Chat. Deze dienst heeft het meest afgekeken van Slack: hier kan je privégesprekken starten met je collega’s en verschillende teams aanmaken (per tak van het bedrijf) om de communicatie te stroomlijnen. De belangrijkste functies die je verwacht van een dergelijk platform, zijn aanwezig. Zo is er ondersteuning voor chatbots – die allerlei taken in de chat kunnen automatiseren – en je kan er ook foto’s en andere bestanden delen. Voorlopig is de ondersteuning voor chatbots nog schaars. Er zijn voorlopig enkel 25 bots beschikbaar, maar Google wil dit aantal op termijn uitbreiden.

 

Skype-alternatief

De tweede tool van Google gaat door het leven onder de naam Hangouts Meets. Waar Hangouts Chat een beetje lijkt op een Slack-kloon, ging Google bij Hangout Meets duidelijk spieken bij Skype. In deze videoconferening-tool kan je, inderdaad, een videoconferentie opstarten. Beide communicatietools zijn nu nog niet beschikbaar. Een concrete lanceringsdatum is er niet, maar ze moeten binnen de volgende twee weken beschikbaar worden. Beide diensten zullen zowel bereikbaar zijn via de browser (op Windows en macOS) en via een smartphone-app (op Android en iOS).

 

G Suite: grote troef

Google heeft op één iets altijd een streepje voor op zijn concurrenten: het bedrijf heeft nog een vracht aan andere diensten. Alle zakelijke tools brengt Google onder de paraplu ‘G-Suite’, die vroeger door het leven ging als Google for Work en Google Apps for Work. De zakelijke suite omvat een brede waaier van diensten en applicaties voor bedrijven, zoals Gmail, Google Agenda en een kantoorsoftwaresuite. In deze betaalde versie kan je bovendien je eigen e-mailadres gebruiken, zodat je niet hoeft over te stappen op een @gmail.com-adres. Ook kunnen bedrijven doorheen de hele week, 24 op 7, een medewerker bij Google contacteren voor ondersteuning. Verder krijgen administrators allerlei digitale gereedschappen om de privacy en beveiliging van bedrijfsdata te regelen.
 

Niet gratis

In tegenstelling tot zijn concurrenten biedt Google wel geen gratis pakket aan. Softwarepakketen zoals Slack en Microsoft Teams hebben een afgeslankte versie waarvoor je niet hoeft te betalen, maar de zoekreus biedt enkel betalende opties aan. Je kan kiezen tussen drie verschillende abonnementen: 4, 8 of 23 euro per gebruiker per maand. Hier kan je lezen wat Google aanbiedt bij elk abonnement. Wil je het eens uitproberen, dan kan je wel gebruikmaken van een gratis proefperiode van 14 maanden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business