Nieuws

Hoe de service-economie endpoint management zal veranderen

Een toestel kopen, afschrijven en tussendoor repareren wanneer het er de brui aan geeft, is passé. Vandaag kan alles as a service, en dus ook het management van je endpoint devices. We vragen aan Michael Park van HP wat DaaS precies inhoudt.

 

“Met een goede implementatie van Device as a Service (DaaS) blijft er meer geld en tijd over voor het IT-departement om in te zetten voor digitale transformatie.” Aan het woord is Michael Park, hoofd van Emerging Compute Solutions bij HP. Tijdens het Mobile World Congres in Barcelona vertelt Park ons wat DaaS moet zijn, en hoe het organisaties vandaag al tijd, geld en moeite kan besparen.

 

Apple

Onder Device as a Service verstaat Park een managementplatform dat compleet toestelagnostisch is. HP’s versie daarvan draagt de weinig creatieve maar op z’n minst oerduidelijke naam ‘HP DaaS’. Het cloudplatform laat IT’ers toe om zowat alle mogelijke endpoints te managen, of het nu om Windows-systemen van HP gaat, Linux-toestellen van Dell, smartphones van Samsung of zelfs iPads, iMacs en iPhones van Apple. Dat laatste is nieuw: HP DaaS bestaat al anderhalf jaar, maar pas recent sloten HP en Apple een overeenkomst die het management mogelijk maakt.

 

Het platform in kwestie is een combinatie van Mobile Device Management (MDM) met Endpoint Management in één geïntegreerd portaal. Zo kan het IT-departement vanop een enkel dashboard alle toestellen binnen een organisatie beheren. Het is echter de machine learning-saus over het platform die voor de echte geld- en tijdswinst zorgt.

 

“We combineren de telemetrie van alle toestellen in ons platform, en laten er patroonherkenningsalgoritmes op los”, verduidelijkt Park. “Zo kunnen we vanuit het dashboard aangeven wanneer toestellen niet naar behoren functioneren.” Denk aan een onverwachte last op de cpu die voor meer verbruik en hitte zorgt, waardoor de batterij zwaarder belast wordt, het toestel sneller leegloopt en ook de levensduur van de batterij verkleint. “In zo’n gevallen kan de administrator de vinger aan de pols houden, en waar mogelijk het probleem zelfs via software remediëren.”

 

Optimalisatie

De inzichten die je dankzij een dergelijk portaal kan verkrijgen, helpen je bovendien om je vloot van toestellen te optimaliseren. Bij HP gebruiken ze vanzelfsprekend hun eigen DaaS-systeem, en dat zorgde voor interessante inzichten. Park: “We zagen bij een deel van onze gebruikers dat hun laptops de hele tijd op volle toeren draaiden. Het was snel duidelijk dat het werk dat die collega’s verzetten, eigenlijk vroeg om een workstation in de plaats van een gewone zakelijke laptop. Andersom ontdekten we dat een ander deel van het personeel uitsluitend licht werk uitoefende, wat betekende dat hun laptops nodeloos krachtig waren.”

 

DaaS moet met een combinatie van telemetrie, machine learning, analytics en vooral een handig overzichtsportaal heel snel duidelijk maken hoe de endpoints er binnen een organisatie aan toe zijn. Het IT-departement kan zo eenvoudig betere beslissingen nemen om het laptoppark te optimaliseren, zowel wat performantie als wat kost betreft. Hoe meer toestellen ingeschreven zijn, hoe accurater de analyses en voorspellingen van het DaaS-platform bovendien worden.

 

“We combineren telemetrie van alle HP DaaS-gebruikers op ons cloudplatform om de kwaliteit ervan te verbeteren”, verduidelijkt Park. Het gaat voor alle duidelijkheid om anonieme gegevens over componenten, en niet over persoonlijke gebruiksgegevens. Hoe meer data, hoe beter de voorspellende kracht van de machine learning-algoritmes. Bovendien laat de werkwijze organisaties toe om de prestaties van hun toestellen te vergelijken met het wereldwijde gemiddelde.

 

Leasing

Aansluitend bij HP DaaS voorziet HP een leasingmodel waarbij bedrijven toestellen aan een maandelijks tarief aankopen. Zo worden zowel de onderhoudskosten als de aanschafkosten een operationele investering, en verdwijnt het capex-luik. In de DaaS-context is het de bedoeling om een nieuw toestel met een enkele link naar het cloudportaal volledig correct in te stellen. “Zo hoeft IT niet ter plaatse te gaan, en wint het departement erg veel tijd.”

 

HP baseert zijn DaaS-model voor een stuk op de bestaande kennis uit de printingwereld. Daar biedt HP al langer Printing as a Service aan. “Een deel van die bestaande back-end, samen met de opgedane kennis in logistiek, komt erg van pas bij de uitrol van HP DaaS”, weet Park. “Andersom kunnen we ons PraaS-model dan weer moderniseren met nieuwe toevoegingen uit het DaaS-model.

 

Volgens Park  brengt een goed uitgevoerd DaaS-model extra geld en tijd met zich mee die IT kan investeren in wat belangrijk is: de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en het doorvoeren van transformatie. Het is in ieder geval indicatief voor de evolutie van de markt naar een service-economie. In eerste instantie kijkt HP naar enterprise-omgevingen, maar in de toekomst hoopt de pc-reus ook middelgrote bedrijven van het nut van DaaS te overtuigen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business