Nieuws

BlackBerry klaagt Facebook aan wegens patentschending

Facebook zou meerdere door BlackBerry gepatenteerde softwarefuncties gebruiken in zijn diensten en daar is die laatste niet mee opgezet.

BlackBerry daagt Facebook voor de rechter wegens patentschending. Het sociale netwerk zou een aantal softwarefuncties van BlackBerry onrechtmatig gebruiken in Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram.

In de officiële aanklacht is te lezen dat Facebook volgens BlackBerry in totaal zeven gepatenteerde softwarefuncties gebruikt in de chatapplicaties die intellectuele eigendom zijn van de ex-telefoonfabrikant. Onder meer concepten als het tonen van de tijd waarop een bericht is ontvangen, het taggen van vrienden in berichten en enkele veiligheidsfuncties zoals een bepaalde vorm van versleutelde communicatie behoren toe aan BlackBerry.

Facebook slaat terug

BlackBerry eist dat Facebook stopt met het aanbieden van de app- en websiteversies van de diensten en verwacht bovendien ook een schadevergoeding. Facebook verzet zich tegen de aanklacht en gaat de juridische strijd aan met BlackBerry.

Meer dan 40.000 patenten op technologie, besturingssystemen, berichtenuitwisseling, netwerkinfrastructuur, cyberbeveiliging en draadloze communicatie zouden in het bezit zijn van BlackBerry. De softwarebouwer probeert andere bedrijven te overhalen om licenties te kopen voor het gebruik van die patenten.

“Blackberry’s aanpak weerspiegelt helaas de huidige stand van zaken van zijn berichtenservices”, stelt Facebook-vicepresident Paul Grewal in de Telegraph. “Blackberry is gestopt met zijn inspanningen om te vernieuwen en is nu op zoek naar manieren om van de innovaties van anderen te profiteren.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business