Nieuws

Video dodelijk ongeval met zelfrijdende Uber doet nieuwe vragen rijzen

Een video van het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Uber doet meer vragen rijzen. Hoe komt het dat de sensoren van de wagen de vrouw niet detecteerden?

De Tempe Police Department heeft een video gedeeld waarin het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Uber te zien is. De video stopt net voordat de fatale crash gebeurt en toont eveneens de reactie van de passagier in de wagen. De lokale politie vertelde eerder dat Uber vermoedelijk niet in fout is bij het ongeval. Het filmpje doet evenwel een hoop vragen rijzen. Hoe komt het dat de sensoren van de zelfrijdende wagen de vrouw niet eerder oppikten? Weinig licht vormt immers geen probleem voor LIDAR-sensoren en er zijn geen andere wagens of objecten in de buurt die de sensoren in de war kunnen brengen.

In het filmpje kan je de overstekende vrouw pas erg laat opmerken, mede doordat ze in het donker de straat oversteekt. Pas wanneer de koplampen van de Uber-auto op de vrouw schijnen, merk je haar op en dat is slechts een seconde voor de crash. Als chauffeur moet je al heel alert zijn om op tijd te remmen of uit te wijken.

De reden waarom erg veel autofabrikanten bezig zijn met autonome wagens is evenwel net omdat een computer de reactiesnelheid van een mens kan overstijgen. Bovendien kan je sensoren gebruiken die geen zichtbaar licht nodig hebben om mensen en andere obstakels op te merken. Dat de Uber-wagen nog niet eens vertraagt voordat hij de vrouw raakt, wekt bijzonder weinig vertrouwen in de technologie waarmee Uber aan de slag gaat.

Het accident toont aan hoe belangrijk het is om de software van autonome wagens uitvoerig te testen en te optimaliseren alvorens dergelijke wagens de baan op gaan – ongeacht wie er nu de schuld krijgt van het ongeval. Uber moet achterhalen wat er juist is misgegaan om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Detecteerden de sensoren van de wagen de vrouw echt niet? Of reageerde de software foutief op de aanwijzingen? Verder onderzoek moet meer helderheid geven over de zaak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business