Android P krijgt swipe-acties om te navigeren

Google I/O 2018 brengt ons de eerste Android P Beta update, met veel wijzigingen aan het uiterlijk, maar ook met functionele wijzigingen aan bijvoorbeeld de navigatie.

Apple heeft de afgelopen jaren veel functies overgenomen van Google’s besturingssysteem Android, onder andere met het design van widgets. Het bleef wel zo dat Google telkens voorliep op functies, maar het lijkt erop dat Google nu toch jaloers was op een functie in iOS. Gisteren heeft Google met de Android P Beta namelijk swipe-acties geïntroduceerd om door het besturingssysteem te navigeren.

Swipen

Het switchen van apps noemt Google met ingang van Android P: “Overview”. En deze manier van het switchen van apps is een enorme wijziging aan de manier waarop Android werkt voor de gebruiker.

Een swipe vanaf beneden brengt je namelijk bij je recente apps, een lijst die voortaan horizontaal weergegeven wordt. In deze horizontale weergave zijn de apps nu ook volledig zichtbaar, in plaats van dat ze deels over elkaar heen liggen zoals tot aan Android Oreo het geval is.

iPhone X-like

Na dit gelezen te hebben valt het misschien al op. De functies lijken enorm op die van iOS. Er zijn echter wel een paar verschillen die Google zelf heeft geïmplementeerd in het idee. Zo heeft de beta update een slider waarmee je snel door alle recente apps kan gaan. Daarnaast kan je binnen de recente apps, anders dan bij Apple, tekst kopiëren uit een app die op dat moment in je recente apps lijst zit.

Veranderingen

Waarom Google zich nu binnen Android bezig gaat houden met dit soort functies is altijd moeilijk te beantwoorden. Met de komst van steeds langere schermen, en het gevoel dat alles steeds sneller moet op telefoons, is dit bijna een nodige verandering. De switch naar de swipe-acties zorgt er daarnaast voor dat er weer iets minder ruimte wordt opgenomen voor de navigatieknoppen.

Androidandroid pbetanavigatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals