Wie in Google Chrome naar een HTTPS-website surft zal vanaf september geen groen slotje meer zien in de adresbalk. Google haalt de verwachtingen van gebruikers aan als reden voor de verandering.

Zoekgigant Google voert een opmerkelijke verandering door in de visuele signalisatie van zijn browser Chrome. Het groene slotje en de bijhorende bewoording ‘Veilig’ die je nu nog ziet verschijnen in de adresbalk als je op een HTTPS-website komt, zullen vanaf september verdwijnen. Google stelt dat het die verandering doorvoert “omdat gebruikers zouden moeten verwachten dat een website standaard veilig is”.

Keerpunt

In plaats van een logo dat mensen moet informeren dat ze op een veilige website zijn beland, gaat Google de andere kant op: het zal surfers waarschuwen wanneer ze op een onveilige HTTP-website terecht zijn gekomen. Met de uitrol van Chrome versie 70, gepland voor oktober, zal er een gevarendriehoek met de woorden ‘Onveilig’ verschijnen in de adresbalk wanneer je naar een HTTP-website surft. Het bedrijf stelt dat tot voor kort het gebruik van HTTP te hoog lag om alle pagina’s als onveilig te markeren, maar dat het nu een keerpunt ziet.

[related_article id=”222859″]

De verandering moet meer websites aanmoedigen om de stap naar HTTPS te zetten. Het internetprotocol is een pak veiliger dan het oude HTTP. Een HTTPS-website schermt je data af door deze in versleutelde vorm door te sturen, wat niet het geval is bij HTTP, waar je gegevens gewoon in leesbare tekst worden gecommuniceerd naar de server. Dat maakt het voor hackers heel eenvoudig om die informatie te onderscheppen en misbruiken. Google en andere browsermakers zoals Mozilla en Microsoft maken al langer gebruik van visuele signalen om aan surfers te laten zien of ze in een (on)veilige omgeving zitten. Dat is zowel een hulpmiddel voor hun gebruikers als een stok om websites aan te porren om over te stappen naar HTTPS.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.