Uber ontslaat 300 man testpersoneel voor zelfrijdende auto’s in Arizona

Uber ontslaat 300 man personeel voor de autonome divisie van Uber, waarbij auto’s werden getest op openbare wegen. In andere staten vielen eerder ook al ontslagen.

Er wordt inmiddels al jaren gewerkt aan autonome auto’s, waarbij bestuurders niet meer van belang zijn. Veel van deze testen worden uitgevoerd door kleine startups, of juist door grote universiteiten. Maar ook Waymo, een onderdeel van Google’s Alphabet, voert testen uit. Misschien wel de grootste partij die testen uitvoerde met autonome auto’s was Uber, maar dit bedrijf staakt nu alle testen op openbare wegen tot nader order.

Aanrijding Uber

De problemen begonnen allemaal begin maart, na de aanrijding met de 47-jarige Elaine Herzberg. De Volvo die op dat moment bemand was met testpersoneel van Uber, zag mevrouw wel, maar besloot toch niet te stoppen. Deze aanrijding werd haar fataal, en sindsdien ligt de gehele autonome tak van het bedrijf onder een vergrootglas.

Sinds dat ze onder een vergrootglas liggen is de NTSB, de National Transportation Safety Board, een onderzoek gestart naar het ongeval. Alhoewel de data aanwijst dat de Volvo niet is gestopt, blijft het onduidelijk wie er schuldig is aan het ongeval. In de tussentijd heeft Uber bekend gemaakt 300 personeelsleden in Arizona te ontslaan. Al deze personeelsleden waren verantwoordelijk voor het testen van de autonome voertuigen, maar nu de operatie is gestaakt, zijn deze personeelsleden niet meer nodig, zo meld een bron aan Recode.

Verbod op testen

Dat Uber momenteel onderzocht wordt door de NTSB heeft nog een andere nadelige uitwerking. Het bedrijf mag namelijk in geen enkele staat testen uitvoeren op de openbare weg tot de uitslag van het onderzoek bekend is. Dit lijkt duidelijk te zijn voor Uber, het bedrijf heeft namelijk al aangegeven voorlopig geen nieuwe aanvraag te doen in Californië voor toestemming om te testen. Wel gaat het bedrijf verder met testen van de hardware in zijn testcentrum in Pittsburgh, Pennsylvania.

Naast dat Uber heeft aangegeven voorlopig geen nieuwe aanvragen te gaan doen voor testen op openbare wegen, neemt het bedrijf een belangrijke stap om de veiligheid binnen de divisie te verhogen. Christopher Hart, een voormalig lid van de NTSB, zal Uber advies gaan geven om veiligheid binnen de bedrijfscultuur te verhogen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business