Rechtbank oordeelt dat Samsung 539 miljoen dollar moet betalen aan Apple

Een Amerikaanse rechter heeft Samsung een boete van 539 miljoen dollar opgelegd wegens het kopiëren van patenten van Apple.

 

Wie denkt dat de smartphones van Samsung soms verdacht veel op een iPhone lijken, heeft niet helemaal ongelijk. Zo besliste een federale rechtbank in San José, Californië dat Samsung 539 miljoen dollar verschuldigd is aan Apple, omdat het volgens de jury het “design van Apple zou gekopieerd hebben.” Het is trouwens niet de eerste keer dat de Zuid-Koreaanse technologiegigant het niet zo nauw neemt met patenten. In 2012 werd Samsung al veroordeeld tot een fikse som van 399 miljoen dollar. Toen had Samsung met haar Android-smartphones in totaal 5 patenten geschonden, waarvan 3 ontwerppatenten, en twee gebruiksmodellen.

 

Afdingen

 

Samsung scheen initieel de juridische bovenhand te halen door te eisen dat hen enkel en alleen de kosten werden aangerekend van net dat specifieke smartphone-onderdeel waarmee ze het patent van Apple geschonden hadden. Spijtig genoeg voor Samsung oordeelde de jury dat dat ‘onderdeel’ gewoonweg de hele smartphone op zich was. In feite komt Samsung er daarmee nog goed vanaf. Apple had oorspronkelijk 1 miljard dollar geëist, Samsung’s oorspronkelijke bod stond op 28 miljoen dollar. Het lijkt op een beetje op afdingen op een markt. Same principle, different setting. 

 

Symbolische zege

 

Apple was opgetogen met het eindvonnis, en spreekt van een symbolische zege. Volgens hen ging het namelijk altijd “om meer dan geld”. Samsung maakt dan weer een kanttekening bij het hele proces en vraagt zich luidop af of de creativiteit en vrije concurrentie voor bedrijven niet teveel gehinderd wordt. De rechtszaak tussen Apple en Samsung onderstreept inderdaad nogmaals het belang van patenten in de tech industry. Een goede zaak voor Silicon Valley, maar wat met bedrijven die niet de middelen hebben om patent infringements aan te vechten? Dat voorkomt mogelijk nog steeds niet dat grote bedrijven kleinere startups opslokken en met hun vaak briljante ideeën aan de haal gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business