nokia withings

Nadat Nokia besliste dat de gezondsheidstechnologie niet in zijn toekomstvisie paste, is Withings nu opnieuw in handen van oorspronkelijke oprichter Eric Carreel.

Twee jaar geleden kocht Nokia het Franse Withings over voor wat nu een korte passage binnen het bedrijf blijkt te zijn. Dat er onderhandelingen waren tussen Nokia en een van de originele Withings-oprichters Eric Carreel kwam begin mei aan het licht. Nu is de kogel officieel door de kerk: de health-afdeling gaat terug naar Carreel. Voor hoeveel geld het bedrijf van handen wisselt is niet bekend gemaakt.

Niet zoals gehoopt

Withings wist zich als fabrikant van IoT-gadgets snel in de kijker te werken, en trok zo in 2016 de aandacht van Nokia. Het Finse bedrijf telde 170 miljoen neer voor Withings, een Frans bedrijf met 200 werknemers. De producten die Withings uitbracht onder de vleugels van Nokia werden over het algemeen goed tot erg goed onthaald. Zelf waren we op de redactie fan van de Withings Steel HR smartwatch. Ter verduidelijking: de Nokia waar we het hier over hebben is het originele Finse bedrijf achter de gelijknamige smartphones, maar die producten maakt het bedrijf al lang niet meer. In 2013 verkocht het zijn mobiele afdeling aan Microsoft, die de afdeling op zijn beurt doorverkocht aan HMD Global.

Ondanks de goede kritieken presteerde Withings – dat een jaar geleden werd herdoopt naar ‘Nokia Health’ – toch niet zoals het Finse bedrijf gehoopt had. Eind 2017 werd er een interne memo gelekt die duidelijk maakte dat Nokia serieuze aanpassingen overweegde voor de health-afdeling. “In zijn geheel heeft de smart health-divisie geworsteld met het voldoen aan groeiverwachtingen. Momenteel zien we geen weg hoe het een betekenisvol deel kan worden van een bedrijf zo groot als Nokia,” stond er toen te lezen in de memo.

Back to business

Dat het niet de goede kant op ging met Withings was ook al duidelijk door het feit dat Nokia 141 miljoen dollar moest afschrijven van de originele aankoopprijs. Als officiële reden voor de verkoop haalt het Finse bedrijf een “herevaluatie van zijn strategische opties” aan. Wat er nu precies met Withings zal gebeuren is niet bekend. Nokia zelf verklaart dat het zich vanaf nu strikt met business-to-business-technologie en zijn licenties zal bezig houden.