Succesvolle Belgische deelname internationale cyberoefening CyberEurope2018

Op 6 en 7 juni nam België deel aan de tweejaarlijkse cybersecurity-oefening van ENISA. Daar werd een simulatie georganiseerd waar cyberveiligheid van cruciaal belang is. België maakte er een goede beurt.

 

Deze week nam België op 6 en 7 juni deel aan de tweejaarlijkse cyberoefening van ENISA, het expertisecentrum voor cyberbeveiliging in Europa. De oefening werd gecoördineerd door het centrum voor Cyberveiligheid België (CCB), dat waakt over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Het centrum werd daarin bijgestaan door haar operationele dienst CERT.be, die de overheid, vitale sectoren en ondernemingen ondersteunt bij de preventie, coördinatie en bijstand bij cyberincidenten. De oefening, die trouwens de naam ‘CyberEurope2018’ kreeg werd op de luchthaven van Zaventem georganiseerd en heeft als doel de Europese samenwerking rond cybercriminaliteit te bevorderen. Ook de FOD Mobiliteit, Belgocontrol, Proximus en de luchthaven zelf namen deel.

 

Ontelbare toegangspoorten

De luchthaven van Zaventem is uitgelezen terrein voor hackers. Een blik om je heen en je weet dat de luchthaven ontelbare toegangspoorten bevat telt waarlangs een virus zich naar binnen kan murwen. Automatische incheckautomaten, reisapplicaties op smartphones, de computers aan de incheckbalie, de grote vluchtschermen; allemaal zijn het kanalen waarvan malafide organisaties gebruik kunnen maken om hun boodschap te verspreiden. Dat was ook exact het scenario van de CyberEurope2018-simulatieoefening: tijdens de simulatie zou een radicale groep de controle over alle kritische systemen van de luchthaven overgenomen hebben.

 

Kampioenschap

Hoewel ENISA gevestigd is in Griekenland, blijven de deelnemers op hun gebruikelijke werkplek, of verzamelen ze in crisiscellen. Verplaatsing is niet nodig: ENISA stuurt de oefening namelijk aan via haar Cyber Exercise Platform (CEP), een platform met onder andere incidentmateriaal en beveilingsblogs. Miguel de Bruycker, directeur van het CCB, is opgetogen over dat internationale karakter: “Het is nodig dat oefeningen over landsgrenzen heen worden georganiseerd. Een grootschalige cyberaanval heeft immers bijna per definitie consequenties voor meerdere staten.” Meer dan 900 Europese cyberbeveilingsspecialisten uit 30 landen namen deel aan de oefening. De Bruycker vond dar het Belgisch team een goede beurt heeft gemaakt tijdens de simulatie. “Wij evalueren onze deelname als zeer positief en zullen lessen trekken uit de evaluatie”, aldus De Bruycker. Nu maar hopen dat ze het even goed doen op het wereldkampioenschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business