EVGA Geforce GTX 1060 komt in Amerika voorbijschieten voor 250 dollar

De markt van grafische kaarten heeft al lange tijd last van tekorten, al lijken deze zich nu wel in te perken. De EVGA GTX 1060 is inmiddels behoorlijk in prijs gedaald.

De afgelopen tijd raakte de markt van grafische kaarten zwaarbelast door de grote opkomst van de blockchain, en daarbij de cryptocurrencies. De transacties van cryptocurrencies worden berekend door middel van een enorme hoeveelheid rekenkracht. Door deze berekeningen krijgen de eigenaren van de rekenkracht elke keer een klein beetje cryptomunten toegekend. Aan het begin was er behoorlijk wat geld mee te verdienen. Dat maakt echter ook dat er veel mensen op sprongen om deze berekeningen uit te voeren. De goedkoopste manier om deze berekeningen uit te voeren was met grafische kaarten.

Deze werden daarom ook wereldwijd in grote getalen opgekocht bij groothandels, maar ook bij winkelketens. Het ging zelfs zo ver dat bijna geen enkele fabrikant de vraag naar grafische kaarten kon volgen in productiecapaciteit. Wat volgde was een grote schaarste in grafische kaarten, en daardoor tevens een behoorlijke prijsstijging. De Nvidia GTX 1080 ging soms zelfs weg voor het dubbele van de adviesprijs.

Prijsdaling

Sinds midden-februari was er eigenlijk al een stabilisatie in prijzen te zien van de meeste grafische kaarten. Vanaf mei is er dan ook een daadwerkelijke prijsdaling te zien, al zijn de prijzen nog niet terug op het niveau van de adviesprijs. Of, daar moet ik vandaag wat nuance op aanbrengen. EVGA heeft nu namelijk een Geforce GTX 1060 Gaming (6GB) – ACX 2.0 in de verkoop voor 250 dollar. Het gaat daarbij wel om prijzen in Amerika, maar de verwachting is dat dit snel zal verschuiven naar prijzen binnen Europa.

In principe kan de EVGA GTX 1060 worden besteld via Amazon in de Verenigde Staten, echter is de vraag of dat interessant is. Hij mag daar nu wel goedkoop zijn, maar als je hem gaat importeren komt daar nog een behoorlijke pak geld bovenop. Het is dan ook wachten tot de prijzen dusdanig gaan dalen in Nederland en België.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business