Google doet een flinke investering in besturingssysteem KaiOS voor goedkope telefoons

Goedkope telefoons missen vaak een hoop functies. Het bedrijf achter KaiOS hoopt dit op te lossen met een lichtgewicht besturingssysteem boordevol apps van bijvoorbeeld Google en Facebook.

Google heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat geld geïnvesteerd in haar eigen producten, maar ook met enige regelmaat in producten welke niet vallen binnen Alphabet. Zo ook nu, het bedrijf lijkt een flinke investering te hebben gedaan in het bedrijf achter KaiOS. KaiOS is een besturingssysteem gericht op goedkope telefoons.

 

Deze investering is alleszins opvallend te noemen. Google heeft namelijk zelf ook al haar eigen besturingssysteem voor redelijk goedkope telefoons, en investeert nu in een, in kleine mate, concurrent ervan. Met de investering is overigens een bedrag van 22 miljoen dollar gemoeid, iets meer dan 19 miljoen euro.

Connect the world

Google heeft de afgelopen jaren echter al een bedrijfsmotto, zo wilt het bedrijf zo veel als mogelijk mensen wereldwijd met elkaar verbinden. Door middel van deze investering kan KaiOS zich snel verder blijven ontwikkelen. Daardoor kan KaiOS meer mensen verbinden in opkomende markten, zo geeft de CEO van het bedrijf, Sebastien Codeville, aan.

Onderdeel van de investering is ook een verregaande samenwerking om Google-applicaties op het platform werkend te krijgen. Het gaat daarbij vooral om de volgende applicaties: Google Assistant, Google Maps, YouTube en Google Search. Deze applicaties zagen we eerder al werkend op een demo tijdens het MWC in Barcelona eerder dit jaar.

Partners

Het is inmiddels ook geen klein bedrijf meer. KaiOS heeft een behoorlijk groot aantal partners, waaronder HMD Global en TCL. Beide bedrijven hebben merkrechten in handen om smartphones te kunnen produceren met KaiOS voorgeïnstalleerd.

 

Dat is precies wat HMD Global eerder dit jaar deed, toen het bedrijf de Nokia 8810 4G op de markt bracht. Op de telefoon stonden onder andere een breed scala aan Google-apps voorgeïnstalleerd, maar ook Facebook en Twitter kwamen meegeleverd. Daarnaast zou WhatsApp nog onderweg zijn naar het besturingssysteem bedoeld voor low-end telefoons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business