Nieuws

Artificial intelligence speelt een cruciale rol in de transformatie van de arbeidsmarkt

Door nieuwe technologieën, zoals artificial intelligence (AI), en ontwikkelingen als automatisering, mobiliteit en de aard van werk verandert de arbeidsmarkt snel.

 

Er ontstaan enerzijds nieuwe functies en businessmodellen, en anderzijds hebben werkgevers steeds meer moeite om de juiste kandidaten te vinden en te behouden. Tegelijkertijd worden werkomgevingen door deze ontwikkelingen steeds productiever en efficiënter.

 

Dat komt onder andere doordat technologie – en AI in het bijzonder – de manier verandert waarop we talent vinden en aannemen. Dit maakt het proces productiever, efficiënter en meer divers. Hoewel AI nog in de kinderschoenen staat, kan de technologie kandidaten nu al koppelen aan relevante functies. In de nabije toekomst zal AI-ondersteuning voor bedrijven onmisbaar zijn om hun werknemers te behouden en om hen te helpen groeien en hun ambities waar te maken.

 

De impact van AI op het werving-en-selectieproces

 

Functieomschrijvingen

 

Functieomschrijvingen zullen in de toekomst veranderen. Bij Indeed verbetert Natural Language Processing (NLP) functieomschrijvingen nu al. Deze technologie haalt belangrijke criteria uit functieomschrijvingen en laat er AI-algoritmes op los om zo aan werkzoekenden de meest relevante vacatures te tonen. Wanneer de kwalificaties van een kandidaat volgens het algoritme bij een functieomschrijving passen, moedigen we hen aan te solliciteren.

 

Ook worden functieomschrijvingen en cv’s gepersonaliseerd en uitgebreid met tijdbesparende functies. Met het oog op de persoonlijke voorkeuren van een kandidaat zal de nadruk komen te liggen op de meest interessante elementen van een functie, waarbij in het oog springende vaardigheden en ervaringen gepromoot worden. Vervolgens zorgen ‘gespreksagenten’ – bots of automatische systemen die gebruikmaken van input van mens en computer – ervoor dat kandidaten en werkgevers eerder met elkaar in contact komen, zodat ze snel zien waar de ander behoefte aan heeft.

 

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van een chatbutton bij een functieomschrijving. Kandidaten kunnen zo direct vragen stellen over een vacature, of andersom: een werkgever vraagt naar de ervaring van een kandidaat. Dat neemt in deze eerste fase een hoop onduidelijkheid weg. Vragen die niet kunnen worden beantwoord, worden naar HR-managers gestuurd, zodat zij hierop kunnen antwoorden en, belangrijker nog, het systeem wordt getraind. Dit soort gesprekssystemen toont nu al positieve resultaten op verschillende gebieden, en wordt door Indeed reeds toegepast in vaardigheidstesten.

 

Stroomlijnen van vaardigheidstesten voor kandidaten

 

Het eerlijk en efficiënt beoordelen van duizenden sollicitaties is nog niet zo’n makkelijke klus. Vaak kijken recruiters en HR-managers naar opleiding, werkgevers en werkhistorie om te bepalen of de kandidaat een goede match zal zijn. En hoewel het inderdaad relevant is als iemand jarenlang heeft gewerkt in een vergelijkbare functie, is het vertalen van die ervaring naar ‘echte’ scenario’s de beste manier om aan te tonen dat iemand geschikt is voor een functie. Zo kunnen potentiële werkgevers aan de hand van een gesimuleerde werkomgeving zien of een kandidaat zijn taken naar behoren uitvoert. Drie voorbeelden.

 

  • Een softwareontwikkelaar voert een codeertaak uit tijdens een interactie met toekomstige (of virtuele) collega’s.
  • Een financieel analist ontwikkelt een financieel model en wordt beoordeeld op een gesprek over financiële wetgeving en best practices.
  • Een tweetalige technische-supportanalist wordt beoordeeld op taalvaardigheid, het omgaan met geïrriteerde klanten en het vermogen om nieuwe systemen te leren.

 

Het beoordelen van kandidaten in dit soort typische situaties is soms al onderdeel van huidige sollicitatieprocessen, maar vereist nog te veel middelen en is bovendien afhankelijk van de vaardigheden van de interviewer. Door dit soort tests te automatiseren, kan AI recruitment naar een hoger niveau tillen. Zo beschikken HR-managers over een onbevooroordeelde lijst van de kwalificaties van potentiële kandidaten. Stel je voor: een database met tienduizenden opdrachten, waarbij de HR-manager kiest uit een gepersonaliseerde set van competentiesimulaties voor een bepaalde functie. Deze persoonlijke tests maken het proces transparant, wat nodig is om de juiste match te vinden, en zorgen ervoor dat er meer tijd overblijft voor menselijk contact, zodat beide partijen vol vertrouwen aan de slag kunnen.

 

Carrièreplanning na indiensttreding

 

De rol van AI gaat ook door nadat een werkzoekende een baan accepteert. Het is tegenwoordig heel normaal om tijdens een carrière meerdere keren van baan te wisselen. Uit onderzoek blijkt dat millennials – de nieuwste generatie werknemers – vaker van baan wisselen dan vorige generaties. Bedrijven daarentegen zouden liever zien dat zij intern overstappen. AI kan werknemers helpen een persoonlijk carrièrepad uit te stippelen om ervoor te zorgen dat ze bij hun huidige bedrijf blijven. En op basis van vaardigheden, prestaties en wensen kunnen AI-algoritmes werkgevers helpen om werknemers binnen hun organisatie te laten groeien.

 

Ook kan AI werknemers helpen begrijpen wat ze op dit moment moeten doen voor een succesvolle carrière in de toekomst. Stel je voor dat AI je een melding stuurt op het moment dat je om opslag kunt vragen, je op de hoogte houdt van wanneer je een training kunt volgen, of je in contact brengt met de juiste mensen om je ambities waar te maken.

 

De toekomst van vacaturematching

 

De matchingtechnologie blijft zich ontwikkelen – het wordt steeds persoonlijker, naadlozer en meer geautomatiseerd. Indeed gelooft in een wereld waarin mensen één knop indrukken voor het ontvangen van een baanaanbod, allemaal dankzij data. We werken onvermoeibaar door aan de technologieën die nodig zijn om dit waar te maken.

 

Maar hoewel AI-technologie dit proces een stuk efficiënter maakt, is het accepteren van zo’n aanbod nog altijd de keuze van de kandidaat. Een keuze die wordt beïnvloed door relaties, ambities en iemands definitie van ‘betekenisvol werk’. AI-technologie geeft recruiters, bedrijven en werkzoekenden meer tijd om zich te focussen op de menselijke verbindingen die vertrouwen opbouwen en aanzetten tot carrièreontwikkeling. Zo transformeert AI de manier waarop we talent zoeken en vinden, en is de technologie hard op weg om jouw carrièrepartner te worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business