Nieuws

Vector-robot kan toekomst zijn van smarthometechnologie

Anki’s nieuwe robotbuddy Vector rolt binnen in de wereld van de smarthometechnologie. Deze interactieve, mobiele robot bevat iets dat huidige digitale assistenten nog missen: persoonlijkheid.

Anki, een Amerikaans roboticabedrijf, heeft vandaag een nieuwe robotbuddy onthuld, Vector. We spreken hier over een robotbuddy, omdat hij geen echte assistent is. Vector is in feite de grote broer van Anki’s bestaande robotbuddy Cozmo. Waar Cozmo bedoeld was als speelgoed voor kinderen, is Vector gemaakt voor volwassenen om de eerste stappen te zetten op het vlak van artificiële intelligentie (AI) in smarthomes.

Op het eerste gezicht lijkt Vector op een ietwat grotere versie van Cozmo, maar niets is minder waar. Zo was Cozmo afhankelijk van een app, waar deze nieuwe versie een eigen processor heeft en volledig op zichzelf functioneert. Hierdoor is deze robotbuddy in staat om gezichten te herkennen, spelletjes te spelen, timers in te stellen, vragen te beantwoorden en te reageren op zijn omgeving. Vector kan dan wel niet evenveel commando’s uitvoeren als Google Assistant, maar dit is ook niet het doel van Anki. Het bedrijf creëert naar eigen zeggen robots die gebruikers in de eerste plaats gezelschap houden, terwijl zij tegelijk nuttige taken kunnen uitvoeren.

De belangrijkste bezigheid van Vector is ronddolen op een tafel en zijn omgeving ontdekken. Met behulp van sensors neemt hij zijn omgeving waar en bij een verandering gaat hij daar een kijkje nemen. Nog een verschil met Cozmo is dat Vector zelf terugkeert naar het oplaadstation wanneer dat nodig is. Dit lijkt misschien wat nutteloos, zeker als je weet dat hij ongeveer $250 zal kosten, maar ook hier is het tegendeel waar. Dit zeer aaibare robotje onderscheidt zich van andere digitale assistenten door zijn persoonlijkheid. Hij is geen robot die alleen doet wat je hem zegt, maar functioneert ook op zichzelf zonder dat hij commando’s krijgt.

Vector heeft dus niet dezelfde nuttige capaciteiten als Google Assistent of Alexa, maar probeert dit te compenseren met zijn persoonlijkheid. Een schattige robot die zelf op ontdekking gaat en die je occasioneel een simpel commando geeft, heeft nu eenmaal iets meer aantrekkingskracht dan een stilstaande cilinder. Op 12 oktober rolt Vector in de verkoop voor $249 in de VS, Amerikanen die nu al het volste vertrouwen hebben in deze robotbuddy met een zeer hoge aaibaarheidsfactor, kunnen hem al voor $199 bemachtigen via de Kickstarter van Anki. Anki zal de robot later dit jaar ook nog lanceren in de UK, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Wanneer hij bij ons zal verschijnen, is voorlopig nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business