Nieuws

Deze oplader kan je laptop hacken

Tegenwoordig zie je de nieuwe USB-C-aansluitingen ook in laptops verschijnen. Met deze aansluitingen kan je namelijk ook je laptop opladen. Hackers zien hierin echter nieuwe manieren om je laptop te hacken.

Meer en meer laptops kan je tegenwoordig via een USB-C-aansluiting opladen. De nieuwe aansluitingen zorgen ervoor dat laptops geen afzonderlijke aansluiting meer nodig hebben voor de oplader, aangezien deze aansluitingen sterk genoeg zijn om je laptop van stroom te voorzien. Tegelijk functioneert deze USB-C-poort als een traditionele USB-aansluiting, waarop je een harddrive of smartphone kan aansluiten. Hackers zien echter ook nieuwe mogelijkheden om je laptop te hacken in deze aansluitingen.

Zo heeft een onderzoeker aangetoond dat hij met een paar aanpassingen aan de oplader een MacBook kon hijacken. Deze extra componenten in de lader worden namelijk geactiveerd als deze wordt aangesloten op de USB-C-poort en maken verbinding met de laptop. Het feit dat de oplader intussen nog steeds zijn gebruikelijke werk doet, maakt het zeer moeilijk om te detecteren wat er eigenlijk aan het gebeuren is.

Dit soort hackeraanval is weliswaar geen nieuwigheid. Hackers konden op deze manier reeds smartphones hacken, omdat deze altijd opgeladen worden via een USB-aansluiting. Dit is vooral gevaarlijk in openbare ruimtes zoals luchthavens, stations en cafés die zelf opladers ter beschikking stellen. Het feit dat deze manier van hacken nu ook mogelijk wordt voor laptops zorgt ervoor dat je voortaan beter twee keer nadenkt voor je een willekeurige oplader aansluiten op je laptop.

Gezien deze recente ontwikkelingen is het veiliger om steeds met een eigen oplader en/of powerbank rond te lopen. De USB-C-aansluiting is inderdaad nuttig om het aantal aansluitingen in een laptop te verkleinen, maar het brengt dus ook bepaalde risico’s met zich mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business