Nieuws

Faxapparaten zijn makkelijke toegangspoort voor hackers

Onderzoekers hebben een enorm beveiligingsprobleem in faxapparaten blootgelegd. Faxen en all-in-oneprinters met faxfunctie kunnen hackers namelijk makkelijk toegang geven tot heel het interne netwerk.

Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van de fax, tot het grote plezier van hackers. Faxapparaten hebben namelijk geen ingebouwde beveiliging, waardoor hackers via deze weg makkelijk op het interne netwerk kunnen raken.

Aanvankelijk denk je misschien dat faxapparaten bijna niet meer gebruikt worden tegenwoordig, maar vele bedrijven hebben nog faxen. Tegenwoordig zijn deze weliswaar gecombineerd met een printer, scanner en kopieerapparaat, maar de aanwezigheid van de faxfunctie is voldoende voor hackers. Voornamelijk overheidsdiensten, banken en de medische sector maken momenteel nog vaak gebruik van de fax.

De reden voor deze makkelijke toegang via faxapparaten ligt in het feit dat deze geen ingebouwde beveiliging bevatten. De protocollen voor de manier waarop data voor faxberichten wordt opgesteld, zorgen voor deze hackmogelijkheden. Deze dateren namelijk van de jaren 80 en zijn sindsdien niet meer gewijzigd.

Onderzoekers van Check Point Software Technologies hebben aangetoond hoe makkelijk het is om een netwerk via een fax binnen te dringen. Ze faxten enkele regels schadelijke code door vermomd als een afbeeldingsbestand naar de all-in-oneprinter en vertrouwden erop dat niemand de ontvangen faxberichten controleerde. Dat bestand werd vervolgens gedecodeerd en opgeslagen in het geheugen van de printer, waardoor de onderzoekers het toestel konden overnemen. Van daaruit konden ze tot slot het gehele computernetwerk infiltreren waarop de printer was aangesloten.

Vele bedrijven investeren sterk in extra digitale veiligheidsmaatregelen, maar faxapparaten worden hier over het hoofd gezien. Aangezien all-in-oneprinters vaak een faxfunctie bevatten, lopen redelijk wat bedrijven en mensen thuis het risico om op deze manier ten prooi te vallen aan hackers. Deze ontdekking zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat printerproducenten hun toestellen met extra beveiliging zullen uitrusten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business