Nieuws

Motorola doet wat het belooft en geeft Moto G5-serie geen Android 9.0 Pie update

Android 9.0 Pie is net op de markt, en ook Motorola heeft nu bekendgemaakt welke toestellen een update naar het nieuwe besturingssysteem krijgen, inclusief een verwachte teleurstelling.

Begin augustus kwam Google met de hete taart – welke vers uit de oven kwam zetten – naar het publiek om de stabiele variant van Android 9.0 Pie te lanceren. Daarmee is de tijd aangebroken dat fabrikanten beginnen met het ontwikkelen van de software-update. Motorola heeft daarbij nu bekend gemaakt welke toestellen een update gaan krijgen, niet al te verrassend staat de Moto G5-serie niet aangegeven om de update te ontvangen.

Beloftes

Daarmee geeft het bedrijf invulling aan de beloftes die het bedrijf eerder had neergezet voor haar updates. Zo kregen de Moto G4 en G4 Plus vorig jaar ook al geen update naar Android 7.0 Nougat, naar onvrede van veel gebruikers. Daarom maakte Motorola eerder dit jaar duidelijk welke updates haar toestellen kunnen verwachten. Voor de Moto G-serie ligt dat op een jaar aan versie-upgrades, waar de Z-serie twee jaar aan versie-upgrades meekrijgt. Motorola Moto E- en C toestellen zijn echter volledig uitgesloten van nieuwe versies van Android, en zullen enkel beveiligingspatches ontvangen.

In totaal krijgen er acht toestellen van de fabrikant een upgrade naar Android 9.0 Pie, het gaat daarbij om de:

  • Moto Z3;

  • Moto Z3 Play;

  • Moto Z2 Force;

  • Moto Z2 Play;

  • Moto X4;

  • Moto G6 Plus;

  • Moto G6;

  • Moto G6 Play.

Wanneer de fabrikant precies gaat beginnen met het uitrollen van de update is vooralsnog onbekend. Wel wordt er aangegeven dat later dit najaar al gestart zal worden met de software-update naar Android 9.0. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Moto Z-serie voorrang krijgen, waarna de Moto G6-serie in 2019 de update zal ontvangen.


Opinie

In dat opzicht is het goed om te lezen dat Motorola actief bezig is met het ontwikkelen van software-updates. Is dat echter genoeg; is het genoeg om actief bezig te zijn met het ontwikkelen? De beloftes die ze maken liggen lager dan die van fabrikanten als Nokia, welke elk toestel twee jaar van updates voorziet. Het bedrijf weet zich aan deze beloftes te houden, maar dat is enkel het geval door het lage gehalte van updates.

Het smartphone landschap is aan het veranderen, dat moge duidelijk zijn. Steeds meer fabrikanten springen aan boord. Dat zorgt voor een moordende concurrentie, ook op het gebied van updates. Daarbij wordt het dit jaar nogmaals pijnlijk duidelijk dat Motorola het moeilijk zal hebben in de toekomst – tenzij werkwijzen en beloftes anders worden aangeschreven. Enkel als de consument krijgt waar ze voor betalen zullen toestellen over de toonbank (blijven) gaan. Daarbij grijpen concurrenten de macht, en valt het nog te bezien hoe lang Motorola op de markt kan blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business