Nieuws

The Ocean Cleanup lanceert eerste opruimsysteem in Grote Oceaan

Na vijf jaar voorbereidingen te hebben getroffen kan The Ocean Cleanup van start gaan. Het enorme opruimsysteem begeeft zich nu door de Grote Oceaan.

De afvalberg in de Grote Oceaan is de voorbije jaren sterk toegenomen, maar daar komt nu hopelijk verandering in door The Ocean Cleanup. Deze non-profit organisatie is vijf jaar geleden opgericht door de Nederlander Boyan Slat. Zoals de naam van de organisatie al doet vermoeden, is haar doel het reinigen van alle oceanen ter wereld. Het eerste opruimsysteem waarmee de organisatie al het plasticafval uit de Grote Oceaan wil verwijderen, is vandaag eindelijk vertrokken vanuit San Francisco.

Intussen is het vijf jaar geleden dat de toen 19-jarige Nederlander Boyan Slat zijn idee introduceerde om al het plasticafval uit de oceanen te halen. Zijn idee was een systeem gemaakt van drijvende schermen dat de natuurlijke stroming van de oceaan kon gebruiken om afval op te vangen. Na een paar wijzigingen in het ontwerp is het System 001 (met Wilson als bijnaam) tot stand kunnen komen.

Dit System 001 is het eerste opruimsysteem van The Ocean Cleanup en bestaat uit een U-vormig scherm van 600 meter met daaraan een net van drie meter. Het wordt bovendien aangedreven door een combinatie van de natuurlijke stroming van de oceaan en door de windkracht net boven de oceaan. Het plastic in het water wordt meegesleept door dezelfde stroming, dus door die toevoeging van windkracht aan de aandrijving van het systeem, zal dit steeds sneller kunnen bewegen dan het plastic om dit op te vangen. Het plastic dat het System 001 opvangt, zal vervolgens om de zoveel tijd opgehaald worden door een of meerdere schepen die dit naar het land zullen vervoeren om het daar te recycleren. Alle elektronica die zich in het systeem bevindt, zoals sensoren, camera’s, lichten, navigatiesystemen en satellieten, wordt daarnaast van stroom voorzien door zonne-energie. In onderstaande video kom je meer te weten over de technologie in het System 001.

Dit eerste systeem zal moeten aantonen of het ontwerp van The Ocean Cleanup ook in de praktijk succesvol is. Hiervoor is het momenteel op weg naar “the Great Pacific Garbage Patch”, wat de grootste opeenhoping van plastic in de oceaan is met 1,8 triljard stukken plastic en ongeveer twee keer zo groot is als de Amerikaanse staat Texas. Uiteindelijk hoopt de organisatie 60 van deze systemen te kunnen uitsturen, waarmee de helft van deze plastichoop over vijf jaar gehalveerd zou moeten zijn. Hun ultieme doel is het verwijderen van 90% van al het plasticafval in alle oceanen tegen 2040.

Voor updates over de livelocatie van het System 001 kan je tot slot hier terecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business