Nieuws

Chrome OS krijgt ondersteuning voor het draaien van Linux-applicaties

Chrome OS miste volgens veel gebruikers een lange tijd de ondersteuning om Linux-applicaties te draaien. Waarom het Chrome OS-team gebruikers zo lang liet wachten, is onbekend, maar de functie is nu eindelijk toegevoegd.

Chrome OS, niet te verwarren met de Google Chrome browser voor Windows, heeft een langverwachte functie meegekregen in de update naar Chrome OS 69. Net als de browser voor Windows heeft ook de browser van Googles besturingssysteem voor Chromebooks nu de update gehad voor de 10e verjaardag van de browser. De langverwachte functie is nu ook toegevoegd, Chromebooks kunnen nu officieel Linux-applicaties draaien.

Helaas blijft het zo dat niet alle Chromebooks ondersteuning zullen krijgen voor de apps. Volgens de uitleg van Google missen verschillende Chromebooks met Baytrail processoren ondersteuning voor VT-x, ook blijven Chromebooks met oudere Linux-kernels buiten schot. Overigens, waar VT-x bij de ‘standaard’ Baytrail processoren wel aanwezig zou zijn, geldt dit niet voor Chromebooks. Onder andere de eerste generatie van de Pixelbook krijgt ondersteuning voor Linux-apps, maar ook andere Chromebooks van onder andere Lenovo en Samsung. Volgens het Chrome OS-team was het wel mogelijk om functies ook naar andere Chromebooks te brengen, al zal de veiligheid en stabiliteit daar vervolgens onder lijden.

Sandboxed

Om de veiligheid van het Chrome OS-besturingssysteem niet in gevaar te brengen heeft Google besloten alle Linux-applicaties in een Sandbox te draaien. Een zogenoemde ‘Sandbox’ is een losstaand gedeelte van een besturingssysteem waar applicaties in kunnen draaien. In het geval van Chrome OS gaat het zelfs om een volledige Virtual Machine gebaseerd op Debian die in een Sandbox draait, waarbinnen ook alle bestanden opgeslagen worden. De Linux-applicaties zijn vanuit de browser te benaderen, waar het makkelijk zou moeten zijn om onder andere Android-applicaties te testen voor Chrome OS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business