Nieuws

NMBS gaat reizigers voorzien van ‘live-informatie’ over de locatie van treinen

De NMBS staat niet bekend als meest vooruitstrevende vervoersmaatschappij, al maakt dat natuurlijk niet enorm veel uit, het gaat erom dat er iets rijdt. De maatschappij werkt met de Train Map in elk geval al aan een betere ervaring.

NMBS heeft bekendgemaakt voortaan reizigers te zullen voorzien van live informatie over treinen die momenteel onderweg zijn. Het traject is nu gestart met in totaal 250 treinen, maar dat aantal zou volgens de vervoersmaatschappij in de toekomst nog gaan groeien. Mocht je vanaf heden dus op pad gaan, dan kan het lonen om via de Train Map te bekijken waar de trein op dit moment is. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld beter inzicht krijgen of een trein op tijd, of met vertraging aan zal komen in het juiste station.

Bij het gebruik van de Train Map is het gemakkelijk om tussen de treintypes te zoeken, zo worden het er op bepaalde trajecten een stuk minder, waardoor het gemakkelijker is om de trein waar je naar zoekt te vinden. Eenmaal je de juiste trein gevonden hebt dan is het tijd om te zien wat de route van de trein is, evenals alle tussenstops en verwachte aankomsttijden. Mocht een trein vertraagd zijn dan is dat natuurlijk op twee manieren te zien, enerzijds is de trein verder weg van zijn bestemming, anderzijds wordt bij de Train Map ook aangegeven of een trein met vertraging rijdt.

Niet geheel live

Ga je het systeem van de NMBS vergelijken dan lijkt dit deels op de manier waarop de Nederlandse Spoorwegen (NS) al jaren de service aanbiedt om treinen live te volgen. Het voordeel van het systeem van de NS is echter dat het volledig live is, en wordt geüpdatet op basis van gps en het mobiele netwerk van de NS om de trein te lokaliseren. De NMBS heeft er nu echter voor gekozen om juist een ander pad in te slaan. Daarbij worden er meetpunten op de treinlijn gebruikt om te bepalen waar de trein zich moet bevinden. Geheel accuraat is dit dus ook niet, al zegt de NMBS dit in de toekomst op te lossen met een gelijkaardig systeem als dat van de NS.

Een leuk detail is dat buitenlandse treinen die onder een samenwerking tussen NMBS en de NS vallen ook worden weergegeven op de kaart. Hoe accuraat die gegevens zijn, en waar deze data vandaan wordt getrokken, wordt echter niet geheel duidelijk. Dat de NMBS in elk geval heeft gekozen dit systeem nu in te schaken zorgt ervoor dat reizigers beter up-to-date zijn van de treinen die nu onderweg zijn, evenals betere updates voor bijvoorbeeld werkzaamheden in de toekomst.

Live-trackingnmbsTreinen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen