Business, Nieuws

Facebook datalek trof 50 miljoen accounts

De kans is groot dat je er al van gehoord hebt, maar afgelopen vrijdag kregen hackers toegang tot 50 miljoen Facebook-accounts.

Socialmediaplatform Facebook heeft tot nu toe al een hobbelig jaar gehad en vrijdagavond werd daar een nieuwe (en gigantische) hobbel aan toegevoegd. De website werd namelijk getroffen door de zwaarste hackeraanval in zijn geschiedenis, waardoor de hackers in kwestie toegang kregen tot gebruikersdata van bijna 50 miljoen accounts.

Intussen zijn er drie dagen voorbijgegaan en heeft Facebook nog niet kunnen bepalen wat de oorsprong was van de aanval en of er specifieke accounts uitgekozen werden. Voorlopig lijkt het erop dat het een “algemene” aanval was gezien het enorme aantal getroffen accounts. Wat volgde na de bekendmaking van dit gebeuren was, in de eerste plaats, algemene paniek en chaos bij Facebook-gebruikers die vreesden dat hun gegevens in de verkeerde handen waren gevallen én een daling van 2,6% bij de aandelen van Facebook.

Deze aanval in combinatie met het bekende schandaal van Cambridge Analytica zorgt ervoor dat er wederom een vraag ontstaat naar veiligheids- en privacymaatregels voor sociale media. Het antwoord op deze vraag blijft echter nog steeds onbekend.

 

Het datalek in kwestie

De geslaagde hackpoging heeft dus voor redelijk wat ophef gezorgd. Maar wat hebben de hackers (of heeft de hacker) precies gedaan? Wel, op 16 september zagen werknemers van Facebook dat er een opmerkelijke stijging was bij de “view as” functie waarmee je kan bekijken wat andere gebruikers kunnen zien wanneer zij jouw profiel bezoeken. Nu zat er een bug in deze functie waardoor gebruikers de foute digitale code kregen. Door deze code kon de persoon die “view as” aan het gebruiken was, berichten plaatsen en browsen door andermans account. De hacker zou hierdoor ook toegang hebben gekregen tot sites en apps van derden waaraan een Facebook-account was verbonden.

 

De reactie van Facebook

Facebook heeft na de aanval de digitale sleutels van de getroffen accounts gereset en als voorzorgsmaatregel “view as” tijdelijk uitgeschakeld. Door de grote hoeveelheid onrust bij gebruikers ontstond er vrijdag ook een grote stroom aan berichten en artikels van nieuwswebsites over het voorval. Deze werden soms echter geblokkeerd omdat de systemen van het platform deze grote hoeveelheid gelijkaardige inhoud beschouwden als spam. Intussen is dat probleem ook opgelost en heeft Facebook zich hiervoor verontschuldigd.

Tot slot heeft Facebook naast de klachten en boze berichten ook enkele rechtszaken cadeau gekregen door de hackaanval. De concrete gevolgen hiervan zijn nog niet duidelijk, maar rooskleurig is de toekomst van het sociale mediaplatform in elk geval niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business