Nieuws

Nieuwe Chrome OS Canary-build ziet Android-versie wijzigen naar Android 9.0 Pie

Chrome OS heeft sinds Android 7.0 beschikking over Android-applicaties uit de Google Play Store. De Android-versie kreeg echter nooit een upgrade, waardoor het API-level achter bleef. In een nieuwe Canary-build is dit nu aangepakt.

Net zoals met de desktopvariant van Google Chrome, heeft ook Chrome OS (het besturingssysteem gebaseerd op de welbekende browser) een ‘Canary’-versie. Met Canary-builds worden allerhande nieuwe functies getest voordat deze in de stabiele variant terechtkomen. In een nieuwe versie van Chrome OS Canary is er een grote verandering, zowel onderhuids als in het design van het besturingssysteem: het platform heeft een onderhuidse upgrade naar Android 9.0 Pie gehad, vanaf Android 7.0 Nougat, waar het recent nog op zat. Chrome Unboxed kwam tot deze ontdekking na het uitvoeren van een update op de Google Pixelbook, niet te verwarren met de recent aangekondigde Pixel Slate.

Het is vreemd dat Google de beslissing heeft genomen om direct naar Android 9.0 over te stappen, al was het ook nog vreemd dat de Android-versie nog achter was gebleven bij versie 7.0 Nougat. Daar komt nog bij dat de upgrade naar Android Pie alleen lijkt te gebeuren voor Canary-gebruikers die eigenaar zijn van een Google Pixelbook, andere Chrome OS-apparaten met de recentste Canary-build krijgen niet het nieuwe design en/of de upgrade naar Android 9.0 Pie. Dit geldt wel vaker voor high-endapparaten op Chrome OS, Google lijkt daar een (vrij natuurlijke) voorkeur te hebben om de nieuwe functies eerst te gunnen aan gebruikers van zijn eigen hardware.

Vernieuwd design

Naast dat er onderhuids een upgrade is geweest naar Android 9.0 Pie, en daarmee een nieuwe API-level wordt aangesproken in de Google Play Store, heeft Google ook een aantal wijzigingen aangebracht aan het uiterlijk. Het ontwerp heeft hetzelfde likje verf gehad als de stockversie van Android 9.0. Dat zorgt er dus voor dat alsmaar meer designelementen afgerond zijn, van het Google Assistant-venster, tot aan de app drawer. Ook het instellingenmenu lijkt met de kleurrijke icoontjes een stuk meer op Android 9.0 Pie. Ondanks dat Chrome OS al was ondergedompeld in een Material Design verfje heeft Google het nu dus wat vernieuwing gegeven om beter binnen het Google-portfolio te passen.

Wanneer alle Chromebooks de upgrade naar Android 9.0 Pie gaan ontvangen, blijft altijd nog afwachten, aangezien het nu is verschenen in een Canary-build kan dat nog wel even gaan duren. Ook is het een Canary-build beschikbaar voor een klein aantal gebruikers, waarschijnlijk zal er eerst een volledige uitrol in het Canary-kanaal moeten beginnen voordat er hoop kan zijn voor een bredere uitrol. De kans dat Google in december met de stabiele versie van Chrome OS 71 al de nieuwe functies gaat activeren, is zeer klein. Voor nu is het dus nog even afwachten tot 2019, het jaar waarin we waarschijnlijk meer gaan horen over de update.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business