Google Photos Progressive Web App

Low-end- en midrangetelefoons krijgen al jaren minder updates dan de duurdere high-endsmartphones. Google gaat dat nu proberen op te lossen door twee jaar aan beveiligingsupdates verplicht te stellen aan fabrikanten van Android smartphones.

Google heeft al jaren last van fabrikanten die niet geneigd zijn om een Android-update voor hun toestel uit te rollen. In het low-end- en midrangesegment kunnen consumenten het eigenlijk wel vergeten om met enige regelmaat een update te kunnen ontvangen – vaak zijn Android One toestellen daar als enige de grote uitzondering. Het bedrijf probeert al jaren fabrikanten aan te moedigen om sneller updates uit te rollen, al heeft dit nooit echt grote veranderingen met zich meegebracht. Ook kwam de zoekgigant al met de dreiging dat snellere updates verplicht gaan worden; in Europa wordt dat nu werkelijkheid.

Recentelijk werd al bekend dat Google zijn beleid in Europa aan gaat passen door de maatregelen van de Europese Commissie. Zo zullen fabrikanten niet langer verplicht zijn om Google-apps te bundelen met een smartphone die draait op Android. Wilt een fabrikant dat wel, dan rekent Google daar 40 euro per verkochte telefoon voor. Dat is niet het enige nieuwe is aan het contract dat Google heeft opgesteld voor fabrikanten die meer dan 100.000 telefoons op jaarbasis verkopen. Zo komt er nu de verplichting om voor minimaal twee jaar updates uit te gaan rollen naar alle toestellen – niet enkel high-endtelefoons zoals dat nu nog veel het geval is.

Niet 75, maar 100 procent

Daarmee legt Google de fabrikanten die na 31 januari toestellen uit gaan brengen een behoorlijke verplichting op. Niet alleen gaan bedrijven betalen om Google-applicaties voor te kunnen installeren, er wordt vanaf dat moment ook meer verwacht met de updates. Wat dat betreft is het zeker geen negatieve verandering, low-end- en midrangetelefoons worden al jaren gezien als onbenullige telefoons door fabrikanten. Op het moment van schrijven geldt al dat 75 procent van de telefoons van een fabrikant minimaal twee jaar van updates voorzien moeten worden, vanaf 2019 wordt dit dus opgehoogd naar de volle 100 procent. Daardoor vallen low-end- en midrangetelefoons niet meer buiten de boot en krijgt het bestverkopende segment van smartphones nu eindelijk de aandacht die het verdient. Al moet wel worden opgemerkt dat dit gaat om beveiligingspatches, het bedrijf stelt vooralsnog geen verplichtingen aan upgrades naar een nieuwe versie van Android.

Hoe fabrikanten daarop gaan reageren, is niet bekend. De kans is maar zeer klein dat Google-apps niet meer meegeleverd gaan worden – afgezien van een enkele fabrikant die het wilt proberen. Toestellen zullen waarschijnlijk wel in prijs gaan stijgen om de kosten voor het updaten en de Google-apps terug te halen. Het blijft een complete gok, hoe het precies uit zal pakken, is zeker nog niet te overzien.