Nieuws

Ron Wyden doet wetsvoorstel omtrent datamisbruik

Gezien het grote misbruik van gebruikersdata heeft Senator Ron Wyden een nieuw wetsvoorstel ingediend in de VS. Dit voorstel verhoogt de straffen aanzienlijk.

De technologiewereld is de voorbije twee jaar vaak het slachtoffer geweest van datamisbruik. Hackers wisten toegang te krijgen tot bepaalde gegevens, maar ook de bedrijven zelf maakten soms misbruik van gebruikersdata, zoals we konden zien bij Cambridge Analytica. Amerikaanse Senator Ron Wyden heeft daarom een wetsvoorstel ontworpen dat de straffen op misbruik van gebruikersdata aanzienlijk verhoogt.

Het voorstel van Ron Wyden draagt de naam Consumer Data Protection Act en doet precies wat de naam zegt: gebruikersdata zo goed mogelijk beschermen. Juristen hebben reeds sterk aangeraden om een nieuwe wetgeving op te stellen rond de bescherming van gebruikersdata, maar tot nu toe werd daar geen gehoor aan gegeven. Wyden is nu de eerste die dit advies opvolgt met zijn wetsvoorstel.

Als dit voorstel ook daadwerkelijk een wet wordt, dan komen er heel wat veranderingen in de VS. Ten eerste krijgt de Federal Trade Commission (FTC) meer bevoegdheden en middelen om datagebruik te controleren. De FTC zal dan 175 extra werknemers in dienst nemen en kan bedrijven die een eerste overtreding maken, een boete opleggen tot 4% van hun omzet.

Ook creëert het voorstel een gecentraliseerde “Do Not Track” lijst waarmee gebruikers hun data kunnen afschermen van bedrijven, zodat deze niet doorgespeeld kunnen worden aan derden. Daar komt nog bij dat gebruikers de verzamelde data kunnen opvragen bij bedrijven. Verder moeten bepaalde bedrijven geregeld verslag uitbrengen aan de FTC over wat zij doen met gebruikersdata. Indien zij dit niet doen, kunnen er zelfs celstraffen volgen.

CEO’s van verscheidene technologiebedrijven, waaronder ook Mark Zuckerberg, hebben aangegeven dat zij openstaan voor een dergelijke wetgeving. De kans bestaat echter wel dat zij toch enige vorm van tegenstand gaan bieden.

Tot slot lichtte Ron Wyden zijn voorstel verder toe met deze uitspraak: “Het is tijd voor wat zonneschijn in dit donkere netwerk van gedeelde informatie. Mijn voorstel creëert radicale transparantie voor gebruikers, geeft hen nieuwe middelen om hun informatie te controleren en wordt verstrekt met krachtige regels die bedrijven met de harde hand straffen als zij privé-informatie van Amerikanen misbruiken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business