Nieuws

Samsung toont conceptversie vouwbare telefoon: in 2019 volgt de eerste verkoopklare telefoon

Samsung heeft de afgelopen jaren hier en daar al laten weten dat het bezig is met een vouwbare telefoon, tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) hebben we nu ook daadwerkelijk een concept gezien in een finaal stadium.

Tussen 7 en 8 november vindt dit jaar de Samsung Developer Conference plaats in de Verenigde Staten. Er wordt onder andere gesproken over nieuwe toepassingen voor Samsung Smartthings, maar toch lag er gisteravond voor de pers een nadruk op het concept van de eerste vouwbare telefoon. Voor het begin van de persconferentie was niet bekend wat Samsung zou laten zien – het zou kunnen gaan om een digitale render, maar Samsung pakte grootser uit: het liet een vouwbare telefoon zien in een behuizing, waardoor je (helaas…) het design van de telefoon niet kan zien.

Dat is namelijk wat al dan niet kan opvallen, alhoewel Samsung gisteren het concept van de telefoon liet zien, het heeft vrijwel geen details over de telefoon gegeven. Al liet het wel weten dat de vouwbare telefoon een schermdiagonaal heeft van 7,3 inch. Aan de buitenkant zit ook nog een scherm, want het vouwbare scherm zit aan de binnenkant – mogelijk om het paneel te beschermen. Het scherm aan de buitenkant is relatief klein voor hedendaagse begrippen met, volgens eerdere geruchten, een schermdiagonaal van 4,6 inch. Een laatste detail over de telefoon werd aangevuld door Google. Het gaf namelijk aan basisondersteuning voor vouwbare telefoons in te gaan bouwen in Android. Dit zal het onnodig maken om twee losse versies van Android te onderhouden – daarmee hoopt Google fragmentatie, een groot probleem voor het besturingssysteem, te voorkomen.

Samsung Infinity Flex

Overigens heeft Samsung tijdens zijn Developer Conference voldoende gesproken over het AMOLED-paneel dat Samsung Displays heeft ontwikkeld om het vouwbare scherm mogelijk te maken. Een standaard OLED-scherm is niet op te vouwen, en zou direct breken onder de druk die wordt gezet tijdens het vouwen. Samsung heeft daar al jaren een oplossing voor – zo was al te zien in de Note Edge die in 2014 al op de markt kwam, in dat geval ging het echter om een vast deel van het scherm dat gebogen was. Met het vernieuwde vouwbare paneel heeft de smartphonefabrikant wel een aantal (grote) aanpassingen moeten doen, zo gebruikt het een ander soort lijm. Ook is er geen glas aanwezig om het fragiele scherm te kunnen beschermen – in plaats daarvan wordt er een polymeer-composiet gebruikt met een extra beschermende film eronder om voldoende bescherming te bieden.

Tijdens het volgende Samsung Unpacked-evenement zullen we volgens de fabrikant meer zien over de vouwbare telefoon. In plaats van een conceptversie zal het tegen die tijd waarschijnlijk gaan om een versie van de telefoon die ook daadwerkelijk de verkoop in kan. Vermoedelijk zal het volgende Samsung Unpacked-evenement zo voor het Mobile World Congress eind februari plaatsvinden. De eerste geruchten gaan in elk geval dat er mogelijk een variant van de Samsung Galaxy S10 voorzien zal zijn van de nieuwe techniek. In hoeverre dit aan de wensen van consumenten gaat voldoen, blijft nog wel afwachten; het concept dat gisteren te zien was, was aan de dikke kant, maar is door het enorme 7,3 inch scherm ook aan de grote (lees: enorme) kant. Daarnaast: wat doet het met de prijs?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business