Nieuws

Google bouwt verder op Project Treble in Android met “APEX” voor meer modulariteit

Project Treble heeft voor ontwikkelaars van Android het leven een stuk gemakkelijker gemaakt, er is nu namelijk steeds meer modulariteit in het besturingssysteem. Een opvolger staat mogelijk al om de hoek, in de vorm van “APEX”, zo blijkt uit geruchten.

Voor ontwikkelaars van Android is het sinds versie 8.0 Oreo een stuk gemakkelijker geworden – mits de telefoon ondersteuning biedt voor Project Treble, als het toestel met Android 8.0 Oreo is uitgekomen zijn deze overigens verplicht uitgerust met Project Treble. Veel gebruikers weten niet waar Project Treble voor gebruikt wordt – al zal dat meestal ook niet zo heel interessant zijn… Met de toevoeging van Google wordt de softwarelaag van Android gescheiden van de drivers, waardoor deze twee partities los een update kunnen ontvangen. Daarmee kan een update voor beveiligingspatches nu bijvoorbeeld sneller worden uitgevoerd als er enkel een update van Googles kant wordt uitgerold, zonder toevoegingen van een nieuwe driver.

Werking van Project Treble zoals dat momenteel in Android zit.

Het lijkt daar echter niet bij te blijven, in de basis zou er nog meer modulariteit bij gaan komen in Android, zo werd ontdekt door de Nederlandse student en ontwikkelaar, Amir Z. Na nader onderzoek uit te hebben gevoerd bleek er in de AOSP-repository meer informatie aanwezig te zijn over een uitbreiding voor Treble genaamd APEX. Google heeft er tot op heden zijn mond nog niet over open getrokken, al zou het kunnen dat de functionaliteit tijdens Google I/O 2019 naar voren komen. Zo werd Project Treble ook tijdens Google I/O aangekondigd.

Werking “APEX”

Veel informatie over de werking van APEX is er op het moment van schrijven nog niet. Volgens Amir Z. zou het de modulariteit van Android verder door moeten zetten. Waar nu enkel de softwarelaag (UI/OS), en de laag van drivers worden gescheiden, zou de softwarelaag meer onderdelen moeten krijgen. Zo zou het voor Google mogelijk zijn om vrijwel de gehele softwarelaag te onderhouden, waarbij de aanpassingen van fabrikanten, zoals een skin voor de UI, los komen te staan. Dat maakt niet alleen dat de updates sneller uit kunnen rollen, maar ook dat het een stuk gemakkelijker zal worden om de updates te ontwikkelen – twee dingen die natuurlijk hand-in-hand met elkaar staan.

Voor nu is het afwachten of en wanneer Google met het nieuwe project naar de markt komt. Let wel, ondanks dat het aanwezig is in Googles AOSP-git, hoeft dat niks te zeggen. Daarnaast zal het ook een tijdje gaan duren voordat de eerste telefoons het ondersteunen, als het daadwerkelijk gelanceerd zal worden. Zo was ook het geval met Project Treble, het heeft namelijk nog best even geduurd voordat de eerste telefoons met Android 8.0 Oreo op de markt kwamen.

Androidaospmobielproject treble

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals