Nieuws

Huawei wil digitale assistent internationaal aanbieden

De Chinese smartphonegigant maakt plannen om zijn populaire digitale assistent nu ook buiten de Chinese landsgrenzen beschikbaar te maken.

 

Daardoor gaat het openlijk de concurrentie aan met de grote technologiespelers Amazon, Google en Apple op een internationaal niveau. De digitale assistent van Huawei, Xiaoyi, is erg populair in China. Huawei heeft nog niet onthuld wanneer zijn digitale assistent wordt aangeboden aan de internationale markt, of welke talen Xiaoyi nu precies zal spreken.

 

Voor Huawei Xiaoyi ontwikkelde, moest het steeds terugvallen op digitale assistenten van derde partijen zoals Google Assistant en de befaamde Amazon Alexa. Zo steunde de eerste smart speaker van Huawei, de AI Cube, op technologie van Alexa.

 

Huawei lijkt echter steeds minder afhankelijk te willen zijn van andere partijen, en is daarom druk in de weer geweest met de ontwikkeling van zijn eigen digitale assistent.

 

Het nieuwste toestel van Huawei, de AI Speaker, maakt gebruik van Xiaoyi, en ook de laatste smartphones van het Chinese merk werken met die assistent. Momenteel spreekt Xiaoyi enkel Chinees, maar het is niet ondenkbaar dat Huawei daar snel verandering in wil brengen.

 

Het zal voor Huawei niet makkelijk zijn om voet aan wal te krijgen in de Verenigde Staten door het huidige politieke klimaat en de anti-Chinese sentimenten die daar momenteel heersen.

 

Toch maakt Huawei met zijn digitale assistent wel kans op het internationale strijdtoneel, aangezien de markt heel uiteenlopend is, en geen enkele speler een monopolie heeft. Zo heeft de Google AI wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50 procent, terwijl Apple afklokt op 31 procent en het Chinese bedrijf Baidu het met 17 procent moet doen.

 

Alexa zit zelfs niet bij in dat lijstje, hoewel het zo populair is in de VS. Toch stelt het op internationaal vlak niet zoveel voor, aangezien het niet de eerste assistent is op een smartphone. Daar heeft Huawei wel een duidelijk voordeel tegenover Alexa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business