Instagram - Featured

Instagram is voor een deel van zijn gebruikers – jammer genoeg – toch de plek om zoveel mogelijk likes en volgers te krijgen. Het platform komt nu met een tegenaanval door die mogelijkheden te beperken.

Al sinds het begin van het tijdperk van sociale media is het een ding: het aankopen van likes en volgers op sociale media. Kleine bedrijven hebben zich er volledig op gericht om via websites allerhande volgers te verkopen om te laten uitschijnen dat je ‘bekend’ bent. In werkelijkheid zorgt dat niet voor een ideale situatie. Dat ziet nu ook Facebook, eigenaar van Instagram, in. Het zou bijvoorbeeld authentieke contacten, waar het sociale medium in eerste instantie voor ontworpen is, tegenwerken. Juist daarom noemt Instagram de aangekochte likes en volgers ‘slecht voor de community’. Ook vergroot het de verslaving aan het sociale netwerk – steeds meer gebruikers van het sociale medium zien meer likes en volgers namelijk als hét streefdoel.

Instagram - volgers

Met de nieuwe maatregelen gaat Instagram daar nu eindelijk een stokje voor steken. Als instagrammers gebruik hebben gemaakt van diensten om nepvolgers en -likes te verkrijgen, is het mogelijk dat ze op korte termijn een melding krijgen dat de extra volgers en likes zijn verdwenen. Vervolgens moet de gebruiker het wachtwoord van zijn account aanpassen – volgens Instagram werken veel van de diensten door het afgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord, al vraag ik mij überhaupt al af waarom je in deze tijd nog je wachtwoord af zou geven aan een onbekende. Ook is het nog maar de vraag of deze actie daadwerkelijk zinvol zal zijn. Er zijn namelijk nog tal van andere manieren waarop extra volgers en likes toegevoegd kunnen worden.

Machine learning

Facebook geeft aan de accounts die gebruikmaken van deze diensten op te sporen door middel van machine learning. Het is een volgende stap na het automatisch blokkeren van nepaccounts, die vaak ook gebruikt worden om neplikes en -volgers aan te brengen. Instagram geeft overigens ook nog aan dat gebruikers die gebruik blijven maken van de applicaties die de likes en volgers verschaffen, dit mogelijk ook op de lange termijn gaan merken bij het gebruiken van Instagram. Op welke manier het bedrijf deze gebruikers gaat beperken in hun Instagramgebruik, is niet bekend.