Nieuws

Nvidia brengt nieuwe Titan RTX op de markt als opvolger bestaande Titan XP

Als een Nvidia Titan RTX op je verlanglijstje staat, dan is het misschien tijd om elders te gaan kijken. De adviesprijs voor de gekietelde grafische kaart schiet namelijk ver boven de 2.000 euro uit.

Vanmorgen schreven wij nog over de teasers die via verschillende kanalen te zien waren voor een nieuwe grafische kaart van Nvidia, de Titan RTX. Net als met de bestaande Titan XP die op de markt verscheen na de onthulling van de Nvidia Geforce GTX 1080 Ti, verschijnt de nieuwe gpu van Nvidia ook na het uitbrengen van een nieuwe grafische kaart: de Nvidia Geforce RTX 2080 Ti, dat is ook precies waar de Titan RTX op gebaseerd is. Qua specificaties zijn de kaarten echter niet een-op-een met elkaar te vergelijken – ook ligt de adviesprijs een behoorlijk stuk hoger, al is het maar omdat de kaarten niet zijn gericht op gamers. Opvallend genoeg heeft Nvidia niet een woord vuilgemaakt aan gamers voor deze grafische kaart.

Om maar gelijk terug te komen op de specificaties van de grafische kaart; de Titan RTX krijgt de beschikking over 24 GB GDDR6-geheugen met een bandbreedte van 672 GB/s. Voor beide aspecten tilt Nvidia het op dit punt naar een hoger niveau vanaf de RTX 2080 Ti die ‘slechts’ 11 GB GDDR6-geheugen heeft, met een bandbreedte van 352 GB/s. Verder heeft de chip van de Titan RTX 72 Ray Tracing-cores, wat erop zou kunnen wijzen dat het een volledig ingeschakelde TU102 gpu is – de RTX 2080 Ti heeft namelijk 68 van de 72 cores ingeschakeld, ook heeft de Titan RTX iets meer Tensor cores, 576 om precies te zijn. In hoeverre alle Cuda cores van de grafische kaart zijn ingeschakeld is nog niet bekend – mogelijk dat het bedrijf daar nog vrij weinig aandacht aan gegeven, gezien deze cores vaak worden gerelateerd aan gaming.

Opvallend hoge adviesprijzen

Later in december zou Nvidia de nieuwe kaarten nog beschikbaar stellen, dat zou betekenen dat er nog een mooi kerstcadeau aan zit te komen. Het kerstcadeau heeft wel een behoorlijk prijskaartje, in de Verenigde Staten geeft Nvidia de gpu een prijs van 2.499 dollar mee. Zou je dat omrekenen, dan kom je uit op ongeveer 2.664 euro, inclusief belastingen. Het zou zo kunnen zijn dat Nvidia besluit om de kaart voor ongeveer 2.700 euro op de Europese markt uit te brengen, vooralsnog heeft het bedrijf geen officiële adviesprijzen in euro’s bekendgemaakt. De hoge prijs is nogmaals een handreiking vanuit Nvidia om te bevestigen dat de Titan-serie niet gemaakt is om mee te gamen, maar juist handig kan zijn als je bijvoorbeeld veel en zware video’s moet bewerken. Bij 3D-applicaties ben je nog altijd beter af met een Quadro-kaart, gezien ontwikkelaars hun apps vaak optimaliseren voor de cores in Nvidia Quadro RTX-kaarten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business