Nieuws

Google richt zich op e-SIM voor vervanging van de standaard simkaart voor laptops en telefoons

Een e-SIM, oftewel Embedded SIM, zegt vaarwel tegen de huidige plastic simkaarten. Google ziet deze oplossing als de toekomst van smartphones, smartwatches, tablets en zelfs Chromebooks.

Simkaarten zijn heel gemakkelijk, maar tegelijkertijd ook weer enorm vervelend om over te plaatsen in verschillende apparaten. Steeds meer merken zien dan ook een toekomst voor de e-SIM, een techniek waar alsmaar meer mensen gebruik van kunnen maken. Zo hebben alle Google Pixel 2 en 3-apparaten een e-SIM, net als de Apple iPhone XS (Max) en XR. Het is daarmee wachten op andere fabrikanten die op korte termijn ook een e-SIM gaan introduceren voor hun smartphones. Vooralsnog is het geen volledige vervanging van de ‘standaard’ simkaarten, maar daar kan het in de toekomst wel naartoe gaan, vooral als je kijkt naar de moeite die Google er nu insteekt bij het opzetten van een partnerprogramma.

In Europa zijn er op het moment van spreken nog vrij weinig providers die ondersteuning bieden voor de e-SIM, al moet dit volgens Google wel gaan veranderen. In de komende maanden rollen Deutsche Telecom en Vodafone e-SIM support uit in Duitsland, maar ook EE gaat aan de haal met e-SIM support in het Verenigd Koninkrijk. Of en wanneer providers in de Benelux ook moeite gaan steken in ondersteuning voor de e-SIM is nog niet bekend – vooralsnog lijkt het enkel te gaan om markten waarin de Google Pixel-toestellen officieel worden verkocht, al kunnen providers onafhankelijk natuurlijk ook het besluit nemen om ondersteuning te gaan bieden. Zonder een aanbod van apparaten is deze ondersteuning echter waardeloos – vandaar dat Google ook heeft aangekondigd te komen met een Google e-SIM partnerprogramma.

Google/Android ecosysteem

Dit programma is specifiek opgezet om betere ondersteuning voor de e-SIM te krijgen onder fabrikanten van Android smartphones. Google biedt de fabrikanten van onder andere smartphones verregaande ondersteuning bij het ontwikkelen van een apparaat met een e-SIM. Het gaat echter niet alleen om e-SIM ondersteuning voor smartphones, in de toekomst wil het bedrijf dat zijn volledige ecosysteem (deels) kaartloos is. In de komende jaren zullen we volgens de zoekgigant dan ook Chromebooks, tablets en smartwatches gaan zien die wegdoen met de bestaande simkaart. Het is ook mogelijk om een standaard simkaart samen met een e-SIM in een telefoon te plaatsen, zo zou je ‘gemakkelijk’ een dual-sim telefoon kunnen ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business