Nieuws

Informatie over aanstaande Qualcomm Snapdragon 855 of 8150 SoC duikt op

Qualcomm heeft tussen 4- en 7 december zijn Qualcomm Tech Summit, ofwel #SnapdragonSummit. Mogelijk gaan we de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 SoC zien tijdens een van de geplande toespraken.

Het #SnapdragonSummit (oftewel Qualcomm’s Tech Summit) in Maui, Hawaii gaat bijna van start – de eerste toespraken zullen vanavond lokale tijd plaatsvinden. Welke producten Qualcomm precies zal laten zien is nog niet bekend, wat we al wel weten is dat de opvolger van de bestaande Qualcomm Snapdragon 845 daar het daglicht zal zien. Historisch gezien zou de processor door het leven gaan als de Snapdragon 855 – maar er zijn ook al geruchten geweest over een naamswijziging, waardoor de nieuwe chip mogelijk als de Snapdragon 8150 zal verschijnen op Hawaii. Wat de naam gaat zijn is dus nog even afwachten, maar over de specificaties is er nu al meer duidelijk – zo blijkt uit een artikel van de Duitse website WinFuture.

Volgens WinFuture zal de chip bestaan uit acht rekenkernen met drie losse clusters, zoals we recentelijk ook al hebben gezien bij de high-end Samsung Exynos 9820. De vermoedelijke Qualcomm Snapdragon 855 heeft vier energiezuinige cores met een relatief lage maximale kloksnelheid van 1,77 GHz. Verder is er nog een cluster met drie rekenkernen die zijn geklokt op 2,42 GHz, en als laatste is er nog een speciale kern die de hoogste kloksnelheid meekrijgt van maximaal 2,84 GHz. Welke kernen Qualcomm precies zal gebruiken voor deze clusters is niet bekend – de kans is groot dat de chipfabrikant er niet voor zal kiezen om een ARM-referentiedesign uit de kast te pakken, maar juist een eigen design, zoals het bedrijf bij vrijwel elke high-end SoC in het verleden heeft gedaan. Voor de grafische rekenkracht sluit de Adreno 640 gpu zich aan, ook daar ontbreken vooralsnog gedetailleerde specificaties.

Ondersteuning voor 5G met X50-modem

In de basis zal de Qualcomm Snapdragon 855 niet gekoppeld zijn aan een modem die ondersteuning biedt voor 5G-netwerken, in tegenstelling: de Qualcomm X24-modem zal, net als zijn voorganger, enkel ondersteuning bieden voor 4G-netwerken. In hoeverre Qualcomm de modem nog sneller heeft kunnen maken is niet bekend. Al zal dat voor de netwerken in de Benelux ook niet veel uit gaan maken, mobiele netwerken kunnen in de basis al niet de maximale snelheid leveren voor de X20-modem. Als een fabrikant toch 5G-netwerken zou willen ondersteunen, dan is daar wel een mogelijkheid voor – de X50-modem is, net zoals bij de Snapdragon 845, weer ondersteund als een extern modem. Het is niet de verwachting dat er een nieuw 5G-modem te zien zal zijn tijdens Qualcomm’s Tech Summit.

De laatste vernieuwing aan de SoC (System On a Chip) is terug te vinden bij de geïntegreerde NPU, oftewel Neural Processing Unit. Met de NPU is het mogelijk om AI en Machine Learning-taken makkelijker uit te voeren. Deze aspecten worden vooral bij de camera’s steeds meer gebruikt, zo lieten onder andere Huawei en Google de afgelopen tijd zien. Bij Huawei is er sinds de HiSilicon Kirin 970 SoC al een ingebouwde NPU, bij de Kirin 980 werd dit zelfs opgehoogd naar twee NPU’s. Welke telefoon er als eerste van de nieuwe SoC gebruik zal maken is niet bekend, maar met de Consumer Electronics Show (CES) en Mobile World Congress (MWC) om de hoek, zal het uiteraard niet lang meer duren voordat de eerste telefoon van de band gaat rollen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business